Mince z doby Přemysla Otakara II

Mince z doby Přemysla Otakara II Zdroj: Clara Amit, IAA Photography Department

V Izraeli objevili českou minci z doby Přemysla Otakara II. Je to nejstarší takový nález

Údajně nejstarší mince odkazující na českého krále objevili v severoizraelském přístavním městě Akku (historická Acra). Podle expertů je na ní vyobrazen král Přemysl Otakar II. O nálezu, který považují tamní archeologové za senzační, informoval zpravodajský server Times of Israel. Mince byla ukryta zřejmě těsně před tím, než Akko, které bylo poslední baštou křižáků ve Svaté zemi, dobyli v roce 1291 muslimové.

Nenápadná stříbrná mince z poloviny 13. století, která má podle expertů obrovskou historickou cenu, byla objevena při vykopávkách ve zmíněném křižáckém městě už v roce 2009. Archeologové jí ale tehdy nepřipisovali zvláštní význam. „Nezdála se nezdála nijak zvlášť důležitá. Pak jsme se ale začali snažit o její identifikaci a neuspěli jsme,“ prohlásil numismatik Robert Kool, který pracuje jako specialista na středověké mince pro Izraelský památkový úřad. Zmíněný denár podle Koola neodpovídal žádnému typu místních mincí ani mincím známým z Francie, Anglie či Německa.

Na přední straně denáru je vyobrazen král se špičatou korunou a žezlem, jež je na horním konci ozdobeno lilií. Na okraji minci lemuje částečně nečitelný nápis ZL REX BOEMO – král český. Na zadní straně je znázorněna vousatá podobizna identifikovaná jako svatý Kryštof.

Kterému králi tvář na minci patří, není zcela jasné. Kool a polský expert na východoevropské mince Borys Paszkiewicz ale dospěli k názoru, že jde o českého panovníka Přemysla Otakara II. Podle nich byla mince vyražena buď v roce 1248, kdy se Přemysl Otakar II. pokusil zmocnit českého trůnu, nebo v roce 1262, tedy krátce poté, co byl konečně korunován českým králem. Neobvyklý titul a neobvyklý patron (sv. Kryštof na zadní straně mince) podle obou odborníků spíše hovoří pro dřívější datum.

Podle Koola se mohla česká mince dostat do Palestiny – pokud jí tam přímo nepřivezl nějaký český křižák, nebo poutník – po středověké obchodní stezce z Prahy přes Rakousko do Benátek (což bylo nejdůležitější obchodní město tehdejšího světa) a odtamtud pak přeplula Středozemní moře do Palestiny.