L-159

L-159 Zdroj: profimedia.cz

Armáda je údajně blízko prodeje 28 nepotřebných letadel L-159

Armáda je blízko prodeji 28 nepotřebných bitevníků L-159, oznámil dnes novinářům ministr obrany Vlastimil Picek. Ministerstvo obrany o to usilovalo řadu let.

Americká firma Draken International má zájem o 24 provozuschopných strojů a o čtyři pro náhradní díly. Cena kontraktu se bude pohybovat od 434 milionů do 516 milionů korun. Záležet bude na vybavení jednotlivých strojů. Vojenské letectvo má k dispozici celkem 72 podzvukových bitevníků z Aera Vodochody. Piloti ale potřebují jen zhruba třetinu z nich. Celkem 36 strojů je zakonzervováno.

Draken jako soupeře pro trénink stíhačů v letounech F-16 používá například sovětské MiG-21 nebo legendární český letoun L-39 Albatros, který stejně jako L-159 pochází z Aera Vodochody. Lze tedy odhadnout, že prodané L-159 budou sloužit pro výcvik vzdušných soubojů amerických stíhačů. Obrana by prý měla od americké soukromé společnosti za dvacet bitevníků dostat asi půl miliardy korun. To je jen malá část pořizovací ceny. Resort obrany si původně od Aera koupil 72 strojů za více než 50 miliard korun.