Pět figurín oběšenců s červenou oprátkou kolem krku a nápisem Šel proti KSČ(M) na hrudi visí od dnešních 05:00 na lampách v Praze na Klárově.

Pět figurín oběšenců s červenou oprátkou kolem krku a nápisem Šel proti KSČ(M) na hrudi visí od dnešních 05:00 na lampách v Praze na Klárově. Zdroj: ČTK

Oběšenci mají symbolizovat více než 250 lidí popravených v Československu z politických důvodů za komunistického režimu a upozornit na to, že po nynějších sněmovních volbách hrozí nárůst vlivu komunistů.
Pět figurín oběšenců s červenou oprátkou kolem krku a nápisem Šel proti KSČ(M) na hrudi visí od dnešních 05:00 na lampách v Praze na Klárově.
Sochy by se také měly objevit v Táboře. Města byla vybrána náhodně.
Sdružení již v pondělí večer pověsilo pět figurín v Jihlavě.
Sdružení již v pondělí večer pověsilo pět figurín v Jihlavě.
6
Fotogalerie

V pondělí vztyčený prostředníček, dnes se kousek od Hradu houpe pět oběšenců

Na pražském Klárově visí od úterka pět figurín oběšenců s červenou oprátkou kolem krku a nápisem Šel proti KSČ(M). Mají symbolizovat více než 250 lidí popravených v Československu z politických důvodů za komunistického režimu a upozornit na to, že po nynějších sněmovních volbách hrozí nárůst vlivu komunistů.

Sdružení Dekomunizace, které akci organizuje, již v pondělí večer pověsilo pět figurín v Jihlavě. Akci aktivistů tam sledovaly desítky lidí, kteří právě vycházeli z domu kultury, na němž oběšenci visí. Někteří se smáli, jiní jen pozorovali dění. Místem několikrát projela policejní hlídka, ale situaci jen monitorovala.

Pětice papírových figurín s červenou oprátkou se objevilo také na Tyršově mostě v Hradci Králové. Figuríny jsou přivázané za zábradlí, takže si jich drtivá většina chodců po mostě ani nevšimne, lépe jsou vidět z cesty od městských lázní. "Sedím tu od rána, ale ani jsem si toho, jak to přidělávají, nevšiml," řekl dnes rybář, který nedaleko chytal ryby.

Sochy by se také měly objevit v Táboře. Města byla vybrána náhodně, řekl Jiří Novák z občanského sdružení Dekomunizace.

Cílem sdružení Dekomunizace je podle jeho webových stránek zbavit KSČM a její členy podílu na moci v České republice neustálým nenásilným připomínáním zločinů této ideologie veřejnosti. Prostředkem má být poskytování informací dostupnými prostředky a pořádání kulturních a osvětových akcí. KSČM podle sdružení kráčí ve stopách předlistopadové KSČ a nikdy se od jejích skutků nedistancovala. Současní komunisté se naopak k jejímu odkazu na svých akcích zcela nepokrytě hlásí, tvrdí sdružení.

Zakládajícími členy sdružení byli mimo jiné novinář Ivan Medek nebo režisér Ladislav Smoljak a další známé osobnosti.