Miroslav Šlouf

Miroslav Šlouf Zdroj: ČTK

Zemanovci se dočkali Šloufovy frakce. To může být konečná

Ve Schwarzenberském hostinci v Kutné Hoře se v úterý setkali ti členové SPOZ, kteří se staví proti současnému vedení strany. Chtějí prý bojovat za zachování „demokratických principů“ ve straně.

Každého hned napadne, že jde o založení nové frakce uvnitř Zemanovců. Stoupenci vyloučeného Vladimíra Drymla a z kandidátky sesazeného Miroslava Šloufa chtějí po volbách svolat mimořádný sjezd a současné vedení odvolat. „Nevytváříme frakci, nechceme stranu rozbíjet, i když si nejsem jistý, zda je správné, aby se strana v tomto složení do Sněmovny dostala,“ tvrdí senátor Vladimír Dryml. Stoupenců by mohly být podle iniciátorů dvě až tři stovky.

Dělat něco takového pár dní před volbami je pochopitelně vrážení nože do zad celé straně.

Důsledky jsou celkem jasné. Strana už teď balancuje podle průzkumů na hranici volitelnosti a tohle jí nepřidá. K čemu vlastně došlo? Zemanovci dojíždějí na to, čím jsou – SPOZ je účelové seskupení, které bylo zřízeno na posílení Zemanovy moci. Strana byla založena k obdivu a odezírání ze rtů gurua z Vysočiny a pak i Hradu. Jenomže na každém dvoře se začnou kout pikle a tak někteří se chtěli dostat ještě dále a výše a hlouběji. Možná je za tím i ekonomická základna, která pak „politickou nadstavbu“ musela ovlivnit. Řečeno stručně, nové vedení má v Moskvě lepší ekonomické kontakty, než má přece jen malý pán Šlouf.

Jsou to nakonec jen šmudlové

Všichni odstavení se tedy mstí. Miloš Zeman je asi tak v zajetí svých nových dvořanů, že Šloufovu mstivost podcenil. On ani sám Zeman už tak netáhne, jeho loutková vláda sice ještě provede pár čistek, ale jako „kabinet odborníků“ nevypadá příliš brilantně. Pokud si někdo zapamatuje jméno nějakého „spozového“ ministra, tak kvůli tomu, že něco podivného personálně provádí. Takhle se kampaň nedělá.

Zemanovci mohli využít toho, že jsou dost vidět, jenže to se teď ukazuje spíše jako přítěž. Nejsou tajemní spasitelé, ale jen takoví postkomunističtí průměrní šmudlové. To každý mohl vědět předem, ale teď už to snad dochází i těm méně osvíceným. Pan Kremlička se svou stranou důchodců se taky kdysi těšil na dvanáct procent ve volbách a dojel na to, že lidé měli do voleb dost času zjistit, o jak obskurní subjekt se jedná. Zeman teď bude muset trochu víc přitlačit na rozvrat v ČSSD.

Takže, pane Šloufe, čest vaší práci. Třeba nakonec budete přece jen žít v srdcích téměř všeho lidu.