Český gang

Český gang Zdroj: Facebook

Takové fotky dávala Magdalena Farková na Facebook
2
Fotogalerie

Český gang velmi úspěšně řádil v Británii: Na dávkách si vydělal až milion liber

Několik lidí bylo polapeno, když ve Velké Británii založili podvodný byznys se sociálními dávkami. Byli dobře organizovaní, ale vedli poněkud nápadný způsob života. A pak že je sociální stát v Evropě v krizi. Lidé pocházející z Česka se dovedou o sebe docela dobře postarat. Jen tou zemí zaslíbenou je pro ně Velká Británie.

Britský deník The Telegraph popisuje, jak někteří naši odešlí spoluobčané dokázali za kanálem La Manche udělat pozoruhodnou kariéru. Na obrázku je třeba Magdalena Ferková, která se usmívá na kameru a stojí před černým BMW za 40 tisíc liber. Kdo z vás to má? Její sestra Iveta sedí za volantem, zatímco muž na sedadle spolujezdce dělá na fotografa znamení V. Toto drahé auto si sestry pořídily údajně za práci v továrně.

Takové fotky dávala Magdalena Farková na FacebookTakové fotky dávala Magdalena Farková na Facebook|printsreen telegraph.co.uk


Jejich skutečná práce však byla jen zástěrkou, za kterou byla zcela jiná činnost, pomocí které připravily britskou vládu podvodem o jeden milion liber na dávkách. Celý gang si tak vydělal kolem 33 tisíc liber týdně.

Úspěšné dva roky

Minulý týden byli Iveta a Magdalena Ferkovy a tři členové jejich gangu odsouzeni po pětidenním soudním jednání u Nottingham Crown Court za spiknutí s cílem spáchat podvod.

Třiatřicetiletá Magdalena ovšem v půli procesu někam zmizela, takže byla shledána vinnou v nepřítomnosti a byl vydán rozkaz k jejímu zatčení.

Magdalenin přítel Julius Žiga (34), který vedl gang s ní, byl odsouzen spolu s tetou sester Alenou Lackovou (39) a jejím manželem, Janem Lackem (39). Všichni teď čekají na trest.

O co šlo? Podle The Sunday Telegraph to byl podvod trvající více než dva roky. Jednalo se o podvod, který využil britské daňové úlevy a systému dávek na děti, které jsou k dispozici pro příslušníky Evropské unie stejně jako pro britské občany.

Žiga a Ferková žili po přestěhování z České republiky v roce 1997 nejdříve ve skromném domku v zchátralé ulici v St. Anns na chudém předměstí. Dům byl levný - nájemné bylo asi 500 liber měsíčně. Výhodou ale bylo, že byl v blízkosti letiště East Midlands, odkud létají čtyři lety nízkonákladových leteckých společností denně na mezinárodní letiště v Praze.

Pár se spojil s dalšími lidmi. Podvod začal tím, že slibovali najít méně placená pracovní místa v Británii pro nezaměstnané osoby. Lákali migranty do Velké Británie příslibem práce.

Když přistěhovalci přijeli do Velké Británie, gang je umístil v jednom ze svých tří domů.

Aby to nebylo sousedům nápadné, vymysleli si historku o tom, že mají velkou a milující rodinu, která je navštěvuje. „Bylo tam vždy spousta lidí, kteří přicházeli a odcházeli, ale já jsem si myslel, že mají prostě velkou rodinu,“ řekl jeden soused.

Využít a pak poslat domů

Gang vzal nově příchozí nejprve na místní úřad práce na pohovor, kde na základě dokladů získali dokumenty nutné pro obdržení čísla pro pojištění. Dalším krokem bylo zřízení bankovních účtů, které byly kontrolovány gangem. Podvodníci doprovázeli imigranty na daňový úřad v Notinghamu, kde se vydávali za tlumočníky a předkládali nepravdivé údaje o dětech ve věku do 16 let, na které bylo možno pobírat peníze, pokud byl člověk nezaměstnaný, nebo pracoval méně než pětadvacet hodin týdně. Mnoho z těch imigrantů ve skutečnosti ani žádné děti nemělo. Gang pak lidem namluvil, že žádná práce není k dispozici. Vzali je na letiště a posadili na letadlo domů. Peníze ale Žigovi a Ferkové běžely dál. Celkem se jim povedlo takto založit 124 takových bankovních účtů. Peníze si podvodníci užívali v kasinech a nákupem drahých automobilů a zlatých šperků. Mamonem se chlubili na facebooku.

Byli i na šrot

Kromě toho provozovali ještě vedlejší kšeft, když obchodovali se šrotem. Jeden z jejich sousedů konstatoval, že ve dne je nikdy neviděli, ale v noci ti lidé pořád nakládali do dodávky nějaké kovy. Dělávali prý také velký nepořádek a jednou rozsypali tolik hřebíků, že Britova přítelkyně píchla a musela si koupit novou pneumatiku. Pokud je někdo viděl ve dne, tak v místní herně u rulety, kde to dovedli pěkně roztočit.

Gang byl nakonec chycen kvůli tomu, že daňovým úředníkům bylo divné, že mnoho žádostí o dávky pochází pouze ze tří adres. Bylo zahájeno vyšetřování a gang byl zadržen v dubnu roku 2010. Podvodníci budou souzeni 4. Listopadu, hrozí jim pak i deportace. Vyšetřovatelé připouštějí, že netuší, zda ještě v Británii působí podobné gangy, ale věří si, že pokud jsou, budou odhaleni.

Jak se říká v České sodě ve známé parodii na pohádky o Krakonošovi: „Jak jsou ti Češi chytří!“