Jiří X. Doležal byl obviněn z trestného činu šíření toxikomanie

Jiří X. Doležal byl obviněn z trestného činu šíření toxikomanie Zdroj: Miloš Čermák

Usnesení o zahájení trestního stíhání proti Jiřímu X. Doležalovi
Usnesení o zahájení trestního stíhání proti Jiřímu X. Doležalovi
Usnesení o zahájení trestního stíhání proti Jiřímu X. Doležalovi
3
Fotogalerie

Jiří X. Doležal byl obviněn z šíření toxikomanie: Za anekdotu mu hrozí až 5 let vězení

Redaktor Jiří X. Doležal byl dnes obviněn spolu s bývalým zástupcem šéfredaktora Reflexu Jaroslavem Pleslem z šíření toxikomanie. Důvod k vznesení obvinění proti JXD má být anekdota, která byla k článku 15 gramů trávy publikovaná v březnovém vydání Reflexu.

K vznesení obvinění proti JXD stačil policii vtip z osmi slov, který se objevil na úvodní stránce k jeho článku 15 gramů trávy (vydání 12/2013), mapující již tradičně uplynulou konopnou sezonu.

Stejný trest hrozí Jaroslavu Pleslovi, tehdejšímu zástupci šéfredaktora Reflexu. Ten se podle policie dopustil šíření toxikomanie ve chvíli, kdy odsouhlasil vydání čísla 12/2013, jehož součástí byly i cigaretové papírky a set filtrů.

Papírky a filtry mají podle policie vytvářet iluzi a náladu vedoucí k užívání návykových látek a vážně to může přispět k jejich konzumaci dětmi a mladými lidmi. Za podobný přečin hrozí obviněnému odnětí svobody od jednoho až do pěti let, případně vysoká peněžní pokuta.

O dalším pokračování celé kauzy vás bude Reflex informovat. Sám Doležal se k celé věci zatím nebude mediálně vyjadřovat.