Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř Zdroj: isifa.com, Twitter.com

Na podnikatele Krejčíře byl spáchán neúspěšný atentát

Český podnikatel Radovan Krejčíř v Jihoafrické republice podle vlastních slov unikl pokusu o vraždu. Před jeho kanceláří v Johannesburgu se ho někdo pokusil zastřelit pomocí dálkově ovládané zbraně ve chvíli, kdy parkoval auto.

S odvoláním na informace od samotného Krejčíře, které zveřejnila redaktorka serveru Eye Wittness News, to dnes uvedl jihoafrický zpravodajský server News24.com. Police případ vyšetřuje.

"Když jsem vystupoval z auta, tak se z vedlejšího vozu ozval velmi hlasitý zvuk... pak přišla střelba," řekl Krejčíř pro Eye Wittness News. Podle něj byla dvanáctihlavňová dálkově ovládaná zbraň umístěna za zadní registrační značkou červeného volkswagenu Polo a vyšly z ní asi dvě desítky střel. Krejčíře žádná z nich nezasáhla.

Politický azyl

Krejčíř přijel do Jihoafrické republiky v roce 2007 na falešný pas ze Seychel. Loni byl v Česku nepravomocně odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik, Johannesburg ale zatím nerozhodl o jeho vydání. Příští jednání o extradici se má konat 5. srpna. Podnikatel by chtěl v africké zemi zůstat, a proto zde požádal o politický azyl.

V JAR stanul Krejčíř stanul před soudem kvůli údajnému pojistnému podvodu a účasti na ozbrojené loupeži. Úřady ale obvinění v obou případech stáhly.