Vítěžové putovního poháru HandiCupu

Vítěžové putovního poháru HandiCupu Zdroj: Iva Vomočilová

Na horském kole s handicapem? Letošní mistrovství ČR má své vítěze

Tomáše Kajnara, Pavla Tvrdíka či Petru Hurtovou pojí dohromady dvě věci. Všichni tři navzdory tělesnému handicapu aktivně závodí v terénu na horských kolech či rukama poháněných handbicích. Ze čtvrtečního slavnostního vyhlášení vítězů Českého poháru handicapovaných v horské cyklistice si navíc odnesli jednu z hlavních cen.

 

Tomáše Kainara, Pavla Tvrdíka či Petru Hurtovou pojí dohromady věci. Všichni tři navzdory tělesnému handicapu aktivně závodí na speciálně upravených horských kolech a ze čtvrtečního slavnostního vyhlášení vítězů Českého poháru handicapovaných v horské cyklistice si odnesli jednu z hlavních cen.
Hlavní cenu v podobě skleněného poháru převzali během galavečera pořádaného v CEntru pohybové medicíny na pražském Chodově. Kainar se umístil na prvním místě v kategorii závodníků s lehčím hendikepem. Tvrdík získal hlavní cenu v konkurenci závodníků s těžším postižením. Stejnou cenu, ale pro změnu v ženské kategorii, převzala Karolína Dadiíková. Hurtová zvítězila v kategorii žen jezdících na handbiku. První cena v kategorii mužů na handbiku připadla Zdeňku Šafránkovi a v sekci nevidomých závodníků v tandemu vyhrál první cenu Josef Volf se svým vodičem Michalem Komárem.
Již druhé mistrovství ČR pro závodníky s různě těžkými formami tělesného postižení spoluorganizovalo pod vedením Tomáše Poucha občanské sdružení Černí koně. Pauch oslovil pořadatele běžných závodů horských kol, jichž by se mohli účastnit handicapovaní cyklisté. Letos takových "smíšených" závodů proběhlo v Česku dvanáct. Zatímco prvního ročníku se loni nezúčastnilo ani deset lidí, tento rok počet závodníků narostl na dvacet sedm.

"Nikde na světě není soutěž na úrovni republikového poháru pro vozíčkáře v horské cyklistice. Kvůli tomu jsem nechal vyrobit velký, krásný putovní pohár a ten si teď zasloužil čestné předání," řekl Reflexu Pouch. "Věřím tomu, že budeme vzorem ostatním a že z toho jednou vznikne evropský pohár, mistrovství Evropy, a třeba jednou i mistrovství světové."

 

Menší skleněné poháry, stejně jako velký putovní pohár určený všem vítězům, převzali během galavečera pořádaného v Centru pohybové medicíny na pražském Chodově. Kajnar se umístil na prvním místě v kategorii závodníků s lehčím hendikepem. Tvrdík získal hlavní cenu v konkurenci závodníků s těžším postižením.

 

Stejnou cenu, ale pro změnu v ženské kategorii, převzala Karolína Dadiíková. Hurtová zvítězila v kategorii žen jezdících na handbiku. První cena v kategorii mužů na handbiku připadla Zdeňku Šafránkovi a v sekci nevidomých závodníků v tandemu vyhrál první cenu Josef Volf se svým vodičem Michalem Komárem.

 

Již druhé mistrovství ČR pro závodníky s různě těžkými formami tělesného postižení spoluorganizovalo pod vedením Tomáše Poucha občanské sdružení Černí koně. Pouch oslovil pořadatele běžných závodů horských kol, jichž by se mohli účastnit handicapovaní cyklisté. Letos takových "smíšených" závodů proběhlo v Česku dvanáct. Zatímco prvního ročníku se loni nezúčastnilo ani deset lidí, tento rok počet závodníků narostl na dvacet sedm. A Černí koně míří ještě výš.

 

"Nikde na světě není soutěž na úrovni republikového poháru pro vozíčkáře v horské cyklistice. Kvůli tomu jsem nechal vyrobit velký, krásný putovní pohár a ten si teď zasloužil čestné předání," řekl Reflexu Pouch. "Věřím tomu, že budeme vzorem ostatním a že z toho jednou vznikne mistrovství Evropy, a třeba jednou i mistrovství světové."