Opravdové hvězdné války? Ilustrační foto

Opravdové hvězdné války? Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Washingtonem se šíří zprávy o možném vypuštění ruské jaderné zbraně do vesmíru. Moskva to popírá

Spojené státy informovaly Kongres a spojence v Evropě o nových zpravodajských informacích ohledně ruských jaderných schopností, které by mohly představovat mezinárodní hrozbu. Napsal to včera list The New York Times (NYT) Šéf zpravodajského výboru americké Sněmovny reprezentantů Mike Turner předtím vyvolal ve Washingtonu rozruch prohlášením, že Kongres byl informován o vážné hrozbě pro národní bezpečnost USA. Rusko dnes tyto zprávy odmítlo. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov to označil za „zlovolný výmysl" a Kreml za „lest“ Bílého domu, píší ruské agentury.

„Nemohu to nijak komentovat. Ale je zřejmé, že se Bílý dům za každou cenu snaží přimět Kongres, aby hlasoval o návrhu zákona o finanční pomoci. Uvidíme, jaké lsti Bílý dům využije,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s odkazem na balík pomoci v hodnotě 95,3 miliardy dolarů (zhruba 2,2 bilionu korun), který se v Kongresu snaží prosadit americký prezident Joe Biden. Velkou část prostředků chce Washington poskytnout Ukrajině, která se už bezmála dva roky brání ruské invazi.

Americká média uvedla, že vláda Spojených států informovala Kongres a spojence v Evropě o nových zpravodajských informacích ohledně ruských jaderných schopností, které by mohly představovat mezinárodní hrozbu. List The New York Times (NYT) či stanice ABC ve středu s odkazem na své zdroje uvedly, že zpravodajské informace souvisejí s pokusy Ruska vyvinout kosmickou protisatelitní jadernou zbraň. Další zdroje stanici CNN a jiným médiím řekly, že varování souvisí s Ruskem a operacemi ve vesmíru.

Závažné, ale ve vývoji

NYT s odkazem na nejmenované činitele uvedly, že informace jsou závažné, ale zmíněná „schopnost“ je stále ve vývoji a Rusko ji dosud nenasadilo. Nepředstavuje proto podle nich naléhavou hrozbu pro USA, Ukrajinu nebo americké spojence v Evropě. Jaderná zbraň se na oběžné dráze nenachází, dodali činitelé. Informace jsou přísně utajované a představitelé tvrdí, že je s ohledem na zdroj nelze odtajnit.

„Zprávy jsme viděli. Zapadá to do trendu poslední dekády, kdy se Američané zabývají zlomyslnými pomluvami a připisují nám nejrůznější činy a záměry," řekl dnes podle agentury TASS Rjabkov, pod jehož agendu spadá i kontrola zbrojení.

Kongresman Mike Turner ve svém včerejším krátkém komuniké hrozbu nespecifikoval, pouze uvedl, že informace o ní dostali všichni členové Kongresu. „Žádám, aby prezident (Joe) Biden odtajnil všechny informace o této hrozbě, aby Kongres, administrativa a naši spojenci mohli otevřeně projednávat kroky potřebné k odpovědi na tuto hrozbu," dodal.

Jde o hlasování?

K věci se pak začali vyjadřovat i jiní představitelé Kongresu, přičemž další člen zpravodajského výboru Jim Himes novinářům řekl, že hlášení upozorňuje spíše na dlouhodobý problém, byť potenciálně vážný.

Zároveň se spekulovalo, že kauza souvisí se čtvrtečním hlasováním sněmovny o prodloužení kontroverzního opatření umožňujícího americkým rozvědkám sledování komunikace cizinců v zahraničí. Turner tento nástroj podporuje a podle zdrojů listu The Washington Post byly informace o neznámé hrozbě získány právě na základě této pravomoci.

Turnerovo vyjádření podle všeho zaskočilo Bidenovu vládu, napsala agentura AP. Prezidentův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan měl krátce po jeho zveřejnění na programu tiskovou konferenci, kde vyjádřil nad kongresmanovým počínáním překvapení. Uvedl, že s Turnerem a dalšími kongresovými lídry má na čtvrtek naplánovanou schůzku. „Nejsem v pozici, abych z tohoto pódia mohl v tuto chvíli říct cokoli dalšího," prohlásil Sullivan.

Obavy nejsou na místě

Podle amerických médií Turner zákonodárcům sdělil, že nové informace se týkají „destabilizující cizí vojenské schopnosti", nejmenované zdroje citované několika velkými médii pak věc spojily s Ruskem. Podle informací Reuters či webu Politico se Turnerovo varování týká vesmírných operací. Některá média také uvádějí, že američtí zákonodárci měli k informacím přístup už delší dobu.

„Chtěl bych ujistit americký lid, že obavy veřejnosti nejsou na místě," reagoval na otázky na toto téma předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson s tím, že lídři Kongresu dostanou další informace na čtvrteční schůzce. „Pracujeme na tom," citoval jej na sociální síti X reportér CNN.

Ruská invaze na Ukrajinu z února 2022 vyvolala největší konfrontaci mezi Západem a Ruskem od kubánské krize v roce 1962, připomíná agentura Reuters. Moskva i Washington varovaly před rizikem konfliktu mezi NATO a Ruskem.

Rusko i Spojené státy, zdaleka největší jaderné mocnosti, vyjádřily politování nad postupným rozkladem vzájemných dohod o kontrole zbraní, jejichž cílem bylo zpomalit závody ve zbrojení za studené války a snížit riziko jaderné války.