V sobotu večer může oblohou prolétnout 20 až 30 meteorů za hodinu

V sobotu večer může oblohou prolétnout 20 až 30 meteorů za hodinu Zdroj: Profimedia.cz

Orionidy dosáhnou maxima, za hodinu může oblohou prolétnout až 30 meteorů

V noci z dneška na neděli nastane maximum meteorického roje Orionidy, za hodinu může oblohou prolétnout 20 až 30 meteorů. Pozorovat je bude možné nejdříve od 23:00, kdy by se už mohly objevovat dostatečně vysoko nad obzorem, vrchol se očekává před východem slunce. Uvedl to informační server České astronomické společnosti. Aktivita roje je pozvolná, trvá déle než měsíc. Svůj název má roj od toho, že meteory zdánlivě vyletují ze souhvězdí Orion.

„Pozorovací podmínky v době maxima meteorického roje Orionidy budou velmi dobré," uvedl web. Měsíc pozorování rušit nebude, protože zapadne ještě před půlnocí. „Předpokládá se výskyt jasných meteorů a bolidů," upozornili astronomové. Maximum Orionidů nastane kolem 07:00, tedy jen krátce před východem slunce.

Roj Orionidy tvoří proud částic, které uvolnila Halleyova kometa. Země se s nimi střetává každoročně. Orionidy jsou po listopadových Leonidech druhým nejrychlejším rojem, do atmosféry vstupují rychlostí až 66 kilometrů za sekundu. Světelné stopy jsou viditelné sekundy až minuty po přeletu meteoru. S proudem částic z Halleyovy komety se Země střetává také počátkem května, tento roj nese název Aquaridy. Než se dostanou na dráhu směřující k Zemi, trvá částicím vyvrženým z jádra komety odhadem staletí až tisíciletí.

Vedle zmíněných Orionidů, Leonidů a Aquaridů vstupují opakovaně do zemské atmosféry také další meteorické roje. V lednu to byly Kvadrantidy, v dubnu Lyridy a v srpnu Perseidy. Koncem roku proletí oblohou meteorický roj Geminidy.