Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Pexels

Uprchlíci z Ukrajiny potřebují psychoterapii. Díky štědrosti Čechů ji mohou využívat zdarma

Již půl druhého roku sužuje Ukrajinu ruská agrese. Díky sbírce se dostalo bezmála 700 ukrajinským občanům v Česku psychoterapeutické pomoci od více než 300 odborníků. Na 2 290 terapeutických sezení pomohli uskutečnit dárci, kteří dohromady přispěli částkou převyšující 630 tisíc korun. Zájem o bezplatnou psychoterapii se letos zdvojnásobil a s příchodem podzimu očekávají lidé ze spolku #delamcomuzu další vlnu žádostí. Proto dárci stále mohou dobročinnou sbírku #hlavunadvodou podpořit na portálu Donio.cz.

Společně s dalšími 300 kolegy z řad psychoterapeutů nabízí zdarma terapie lidem v těžké životní situaci, kteří prchli před válkou. Na webu Donio.cz navíc stále probíhá sbírka #hlavunadvodou, v níž mohou dárci podpořit zabezpečení dlouhodobé psychoterapeutické pomoci. Díky jejich finančním darům se podařilo realizovat už 2 290 sezení pro téměř sedm set uprchlíků z Ukrajiny, a zájem je tedy oproti loňskému roku dvojnásobný.

„Neposkytujeme krátkodobou krizovou pomoc zaměřenou na jedno sezení. Místo toho nabízíme krátkodobou terapii sestávající z 12 sezení, což přispívá k hlubší stabilizaci tématu. Sezení lze absolvovat osobně, online či telefonicky, což je ideální i pro ty, kteří se vrátili do své země nebo jsou na návštěvě u příbuzných v zahraničí,“ vysvětluje Pavel Pařízek a současně dodává, že se projekt neobejde bez dalších finančních prostředků, které by umožnily pokračování bezplatné psychologické pomoci uprchlíkům. O ni lze požádat na portálu Terapie.cz, kde odborníci poskytují sezení v ukrajinštině, ruštině, běloruštině a angličtině, takže ani jazyková bariéra v tomto případě není problém.

„Nyní na sezeních převažuje druhotné trauma, kdy hovoříme hlavně o obtížích spojených s hledáním práce v cizí zemi, stigmatizaci utečenců či problémech s dětmi a jejich adaptací ve školách,“ vyjmenovává psychoterapeut Pavel Pařízek nejčastější témata, která zaznívají na sezeních. Jejich předmětem je také vyhoření, stres, psychosomatika a problémy se spánkem.

Bezplatné terapie jsou určeny lidem z okupovaného území Ukrajiny, jež bezprostředně zasáhla válka. Využít je mohou všichni uprchlíci, kteří se potýkají s pocity úzkosti, tlaku, bezmoci, obavami o zajištění svých blízkých, problémy se soustředěním nebo také se šikanou.

Pomoc ze sbírky #hlavunadvodou směřují psychologové tam, kde je to aktuálně nejvíce zapotřebí. Nejdříve to byli během covidové pandemie pracovníci z první linie i běžní občané a následně ti, kdo byli postiženi tornádem na Moravě. Nyní se z darů zajišťuje pomoc lidem zasaženým situací na Ukrajině a kontinuálně přitom finance umožňují realizovat také psychoterapie pro matky samoživitelky, seniory nebo osoby s minimálními příjmy.