Volodymyr Zelenskyj zveřejnil na sociální síti Telegram fotografii s Joem Bidenem

Volodymyr Zelenskyj zveřejnil na sociální síti Telegram fotografii s Joem Bidenem Zdroj: Reuters

Americký prezident Joe Biden navštívil Kyjev. Na snímku s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským (20. 2. 2023)
Mimořádná bezpečnostní patření v Kyjevě. (20.2.2023)
Mimořádná bezpečnostní patření v Kyjevě. (20.2.2023)
Mimořádná bezpečnostní patření v Kyjevě. (20.2.2023)
Mimořádná bezpečnostní patření v Kyjevě. (20.2.2023)
6
Fotogalerie

Joe Biden přijel do Kyjeva. Se Zelenským řešili dodávky zbraní zatímco městem zněl letecký poplach

Americký prezident Joe Biden navštívil Kyjev, informují světové agentury i ukrajinská média, která rovněž zveřejnila záběry, na kterých je vidět šéf Bílého domu v ukrajinské metropoli. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury Reuters uvedl, že se svým americkým protějškem v Kyjevě jednali o zbraních dlouhého doletu. Prezident Spojených států sdělil, že Ukrajina dostane nový balík vojenské pomoci v hodnotě 500 milionů dolarů (přes 11 miliard korun), píše Reuters.

Americký prezident se do ukrajinské metropole vydal na předem neohlášenou návštěvu několik dní před prvním výročím ruské invaze, kterou Moskva zahájila loni 24. února a rozpoutala tím největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války. Oba prezidenti se setkali krátce po Bidenově příjezdu, píše Reuters. Podle amerického deníku The New York Times přicestoval Biden vlakem od polské hranice.

Biden mimo jiné prohlásil, že Washington bude podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude zapotřebí. Další americkou vojenskou pomoc napadené zemi v hodnotě 500 milionů dolarů Washington oficiálně oznámí v úterý.

"Vaše návštěva je mimořádně důležitým projevem podpory všem Ukrajincům," uvedl Zelenskyj na telegramu, kde rovněž zveřejnil snímek s Bidenem.

Videa, která z jeho návštěvy zveřejnila některá média, provázejí zvuky sirén varujících před rizikem ruského vzdušného úderu, které dnes dopoledne ukrajinské úřady vyhlásily pro celou zemi. Zatím nejsou žádné informace o ruských vzdušných úderech, píše Reuters.

Biden byl spatřen poblíž chrámu svatého Michala, americký prezident uctil památku padlých obránců Ukrajiny za zvuků leteckého poplachu, popsal web Ukrajinska pravda.

Ukrajinská média o něco dříve s odvoláním na náměstka ukrajinského ministra zahraničí napsala, že v Kyjevě se dnes čeká návštěva některého z "hlavních" partnerů Ukrajiny, Bidena nejmenovala. O tom, že by ukrajinskou metropoli mohl navštívit právě americký prezident, se spekulovalo na sociálních sítích.Ukrajinska pravda a také server RBK-Ukrajina dnes rovněž upozornily, že šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se dnes nezúčastní ohlášeného setkání s evropskými ministry zahraničí v Bruselu.

Návštěvy z celého světa

V poslední době navštívili Kyjev také izraelský ministr zahraničí Eli Kohen, německý ministr obrany Boris Pistorius či rakouský prezident Alaxander Van der Bellen. A také šéf britských labouristů Keir Starmer a primátoři či starostové Prahy, Varšavy, Bratislavy a Budapešti.

Cesta izraelského ministra zahraničí Kohena minulý čtvrtek byla první cestou vysoce postaveného představitele Izraele na Ukrajinu od začátku ruské invaze před téměř rokem. Izrael se od té doby pohybuje na hraně mezi pomocí Ukrajině a vyhýbáním se třenicím s Ruskem, s nímž ho pojí strategické regionální zájmy. Na rozdíl od západních zemí Izrael neuvalil sankce na Rusko nebo ruské představitele, nesdílí s Ukrajinou zpravodajské informace ani jí nedodal zbraně, poskytl jí ale humanitární podporu, včetně polní nemocnice.

Německý ministr obrany Boris Pistorius se na své návštěvě Kyjeva 7. února sešel se svým ukrajinským protějškem Oleksijem Reznikovem i prezidentem Volodymyrem Zelenským. A podle médií oznámil, že Ukrajina získá od několika evropských zemí více než 100 starších tanků německé výroby Leopard 1. Na začátku letošního února přijel do Kyjeva vyjádřit podporu Ukrajině a solidaritu s ní rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Po jednání s ukrajinským protějškem Zelenským podle médií konstatoval, že nyní nevidí na obzoru konec ruské války na Ukrajině.

V polovině letošního ledna navštívili Kyjev primátoři či starostové Prahy, Varšavy, Bratislavy a Budapešti na znamení solidarity s Ukrajinou. Čtveřice komunálních politiků se v ukrajinské metropoli podle tehdejšího pražského primátora Zdeňka Hřiba setkala se svým kyjevským protějškem Vitalijem Kličkem. Mezi hlavní cíle cesty patřilo podle médií prohloubení spolupráce ohledně humanitární pomoci, podpora uprchlíků či plánování poválečné obnovy.

Jako z první z evropských politiků po zahájení invaze dorazili do Kyjeva už loni 15. března předseda české vlády Petr Fiala s premiéry Polska a Slovinska, Mateuszem Morawieckým a Janezem Janšou. U Kyjeva tehdy ještě zuřily boje, později se většina ruských jednotek přesunula na východ a jihovýchod. Zástupci středoevropských zemí tehdy vyjádřili jednoznačnou podporu Ukrajině.

Podruhé jednal premiér Fiala se Zelenským na konci loňského října v rámci společného zasedání české a ukrajinské vlády v Kyjevě. Do ukrajinské metropole ho tehdy doprovodili vicepremiéři Vít Rakušan, Marian Jurečka a Vlastimil Válek, ministryně obrany Jana Černochová, ministr zahraničí Jan Lipavský, ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr dopravy Martin Kupka.

Tehdejší britský premiér Boris Johnson dorazil na návštěvu Kyjeva loni 9. dubna. Kyjev navštívil Johnson už v předvečer invaze, 1. února, společně s polským premiérem Morawieckým. Tehdy prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin "drží Ukrajině u hlavy zbraň, aby nás donutil změnit evropskou bezpečnostní architekturu". Při již zmíněné druhé návštěvě Zelenskému přislíbil další vojenskou pomoc a další zpřísnění hospodářských sankcí vůči Rusku. A do třetice loni 17. června Zelenskému představil Johnson konkrétní nabídku britské pomoci s výcvikem ukrajinských vojáků.

Se Zelenským se v polovině loňského listopadu v Kyjevě setkal i Johnsonův nástupce Rishi Sunak. Hovořili spolu o globální bezpečnostní situaci i o vzájemných vztazích, napsal na Zelenskyj na telegramu, kde zveřejnil i video britské návštěvy.

S ukrajinským prezidentem jednal v Kyjevě loni 9. dubna i rakouský kancléř Karl Nehammer. Slíbil další podporu a zpřísňování protiruských postihů. "Je to skvělý signál, že lídři evropských států sem začali jezdit a nepodporují nás jen slovy," uvedl Zelenskyj po setkání s ním. Den předtím, vloni 8. dubna, Kyjev navštívili a se Zelenským jednali i šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová, šéf unijní diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger.

Francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz, tehdejší šéf italské vlády Mario Draghi a rumunský prezident Klaus Iohannis jednali se Zelenským na vrcholné schůzce v Kyjevě loni 16. června. Představitelé čtveřice zemí EU potvrdili podporu tomu, aby Ukrajina získala postavení kandidáta na členství v Evropské unii, které doporučila i Evropská komise.