Konec sexu po porodu?

Konec sexu po porodu? Zdroj: Profimedia.cz

Otázka na tělo: Konec sexu po porodu?

Zdravím do poradny, nedávno jste psali, že muž u porodu může ztratit chuť na sex. Já jsem přímo u porodu nebyl, ale mám podobný problém, protože od narození našeho dítěte se se mnou moje žena nechce vůbec milovat. Nejdřív jsem se to snažil chápat, ale teď bude klukovi půl roku a já už to prostě déle nevydržím! Je to vůbec normální? Tomáš V."

Porod dítěte je nevratná životní událost, která navždy pozmění jak ženské tělo, tak i partnerský vztah (už nejste dva, ale tři). Co se týče ženského těla – při porodu dochází k výraznému roztažení pochvy, často dochází také k natržení hráze, občas i konečníku. Následkem přirozeného porodu pak bývá ochablé svalstvo a poškození nervů a vazů, přičemž se může u ženy objevit i inkontinence (unikání moči).

Výzkumy ukazují, že problémy se sexem po porodu má přibližně polovina žen. Avšak zatímco některé ženy se sexem začínají už v šestinedělí, jiným ženám trvá až osmnáct měsíců, než se k sexu opět odhodlají. Nejrychleji se ženy zotavují v případě, že rodily císařským řezem, nejhůře pak, když při vytahování dítěte byly použity kleště. (Mimochodem císařských řezů přibývá v celém civilizovaném světě, přičemž Česko není výjimkou – tímto řezem se u nás narodí každé čtvrté dítě. Nespornou výhodou je, že si žena může po zákroku normálně sednout, protože nemá zašitý genitál, císařským řezem se také snižuje riziko inkontinence.)

Ale k věci. Příčiny nechuti na sex jsou mnohé. V prvé řadě může mít žena sníženou chuť na sex díky hormonu prolaktinu, který se jí v průběhu kojení vyplavuje do těla. Dalším důvodem mohou být bolesti z porodní rány – ty trápí až třetinu žen. Samozřejmou příčinou sexuálního nezájmu pak také bývá poporodní únava, únava z péče o dítě, a z dlouhodobého nedostatku spánku. V neposlední řadě hraje svou roli sebevědomí ženy – žena se může najednou cítit ošklivá, nepřitažlivá, tlustá s povislými prsy a povoleným břichem, může mít obavy, zda není její vagína po porodu příliš velká nebo naopak, zda není po zašití příliš úzká, prostě zda se partnerovi bude v posteli líbit.

Nevím, co přesně trápí Vaši ženu, ale Vy můžete pro záchranu domácího sexu udělat jediné – být citlivým partnerem, který je své ženě v každé situaci oporou. Buďte nadále pozorný, chvalte svou ženu a opakujte jí, jak je krásná a šikovná, snažte se jí pomáhat s dítětem i s domácností, pokud je to možné, zařiďte pro dítě alespoň na pár hodin v týdnu nějaké hlídání. Kdykoli to jde, dotýkejte se své ženy – hlaďte jí, laskejte, ale v žádném případě na ní nijak nenaléhejte! Pokud si však Vaše žena neřekne o sex ani po osmnácti měsících od porodu, bude potřeba, aby navštívila psychoterapeuta.

Váš problém je asi skutečně častější. Nedá se nic dělat, neobejdete se nejspíš bez dvou kroků. Nejdříve si musíte otevřeně pohovořit s partnerkou, nikoli ve formě výčitky, ale zda jde v případě její nechuti k sexu o fyzický ne psychický problém. Nemusí to být nic z toho, ale třeba jen prostá únava. Nejjednodušší vysvětlení může být prostě nejpravděpodobnější a není to velká věda. 9 měsíců těhotenství, porod, bezesné noci, to není žádné afrodiziakum.

Nedělejte si iluze. Půl roku bez sexu není po porodu pro partnery žádná míra. Taky si můžete počkat do konce kojení nebo déle. Musíte být realista i v tom, že už nikdy, skutečně nikdy, nebudete řádit jako za studentských let. Rodičovský život nejsou žádné orgie a nikdy nebude. Ale nevadí, všechno má svůj čas. O to víc si to užijete později, jen trpělivost. Konec konců, muž si snad dokáže od doby puberty poradit docela dobře sám a pokud nejste skalní katolík, ani pekla se bát nemusíte.