Takhle to na Klínovci vypadalo v minulém týdnu

Takhle to na Klínovci vypadalo v minulém týdnu Zdroj: Skiareál Klínovec

Moderní lanovka na Klínovci
Chcete si vybrousit styl? Lyžařská škola na Klínovci učí sjezdaře i snowboardisty
Lyžařská škola Skiareálu Klínovec nabízí výuku pro začátečníky i pokročilé všech věkových kategorií na lyžích i snowboardu
Sjezdovka Pařezovka je dlouhá 1500 metrů, převýšení činí 285 metrů
Klínovec se bude snažit udržet sníh na sjezdovkách co nejdéle
8
Fotogalerie

Lyžovačka na Klínovci? Zásoby sněhu tu prý mají až do Velikonoc, v noci má navíc být brzy opět pod nulou

Milí Plzeňští, mnozí Pražané, Hradečáci i Hradišťáci, Mělničtí a další! Včera vám začaly jarní prázdniny a vy nevíte, jak na ně? Před čtyřmi dny jsme lyžovali na Klínovci. Má cenu tam vyjet, když na většině zahrádek kvetou sněženky a bledule, mží nebo poprchává a teploty atakují únorová maxima?

Lyžařské středisko Klínovec, největší lyžařsky propojený areál v republice, má dlouhodobě nejlepší hodnocení ze všech tuzemských center oblíbených sjezdaři z celé republiky. Na 31,5 kilometrech sjezdovek, jedenácti vlecích, pěti lanovkách a pěti sněžných pásech pro nejmenší tu slibují odbavit až 18 500 osob za hodinu. Tolik lidí tu už naštěstí rozhodně nepotkáte, což může být jedním z důvodů, proč se na lyže rozjet právě sem: ty dva tisíce parkovacích míst zdarma, která největší, nejnavštěvovanější a nejvýše položené krušnohorské středisko nabízí, se v nejbližších týdnech nezaplní a fronty na vleku jsou minulostí. Budete mít pohodlí.

Těžký sníh, ale klídeček

Pokud si Krušné hory pamatujete z dob socialistických lyžáků, budete překvapeni. Z vrcholu Klínovce (1244 m. n. v.) už neuvidíte strniště ohoblované kyselými dešti, ale husté smrkové lesy, protkané sjezdovkami a moderními vleky. Majitel skiareálu Petr Zeman během poslední dekády investoval do vybavení miliardu korun a je to znát.

U hlavního parkoviště v Jáchymově na návštěvníky čekají tři otevřené přepážky půjčovny veškerého vybavení; odbaví vás rychle, profesionálně a lacině (dospělácký komplet „economy carving“ stojí 490 korun na den, dětský 390). Kromě reportéra České televize jsme tu v pátek 16. února potkali taky spoustu Němců; podle majitele skiareálu Petra Zemana v zimě němečtí lyžaři tvoří až čtyřicet procent návštěvníků a v létě dokonce ještě více, kvůli místním populárním cyklostezkám. I Češi mohou při zakoupení vícedenního skipasu skibusem přejet přes hranici do sousedního německého areálu Fichtelberg a užít si tu další sjezdovky. Celkem jich za ideálního stavu může být otevřeno 47 kilometrů – tuhle informaci si uložte do paměti pro zimu 2024. „Máme taky hodně Nizozemců,“ říká mi zručný chlapík za kasou během úpravy vázání. „Třeba dvacetihlavý zájezd přijde najednou a vrací dlouhodobé zápůjčky. Ty lyže a lyžáky, se kterými u nás jezdili týden nebo i dva, pak musíme velmi pečlivě mýt. Ale nebojte, teď už bude do konce sezony na sjezdovkách klídeček, hlavní nápor lyžařů je pryč.“

Sněhu je – a podle tiskové mluvčí areálu Hany Hoffmannové ještě nějakou dobu bude – zhruba 60 centimetrů a je mokrý. Což pro lyžaře zvyklé na manšestr a urolbované, zcela rovné svahy s prašanem není ideální. „V době oblevy je samozřejmě velmi náročné sníh upravovat,“ říká Hana Hoffmannová. „Když je těžký a mokrý, rychle se shrne a rolbaři po ukončení provozu musí sjezdovky více opravovat. V posledních dnech naši kolegové v rolbách dělají až zázraky. Naštěstí se o víkendu ochladilo a už v neděli byl manšestr krásně umrzlý. Díky technologii Snowsat, která snímá výšku sněhu, můžeme každý den po lyžování optimalizovat stav tratí a přesouvat sníh z míst, kde je ho dostatek, na kritická místa. Věříme, že s většinou areálu takto vydržíme až do dalšího ochlazení. A jak to podmínky dovolí, spustíme sněžná děla. Konec sezóny je ještě daleko, standardně jsme v provozu až do Velikonoc,“ připomíná.

Hodinku sjíždíme dvě jedenapůlkilometrové sjezdovky: na široké, členité modré řečené Dámská proběhlo v pátek zřejmě poslední tříhodinové večerní lyžování sezony. A pak je tu červená Pařezovka se skoro třísetmetrovým převýšením. Obě patří k nejrušnějším, taky u nich ústí čtyřsedačkové kabinové lanovky CineStar Express a vyhřívaná Dámská, pohodlné lavice s takzvanou bublinou, tedy s oranžovou plastovou ochranou proti nepřízni počasí, která už naštěstí nehrozí. Ačkoli od čtvrtka mají na Klínovci noční teploty (naštěstí) opět klesnout pod nulu a sněžná děla budou mít pré.

Skipas pod tisícovku

V provozu jsou všechny tři části areálu: severní strana, jižní strana i Neklid. Také lanovek jezdí všech pět: Dámská, CineStar Express, Suzuki, Štikovka i Prima Express. Sjezdovek je dnes v provozu třináct, včetně Jáchymovské, která má 2950 metrů s bezmála půlkilometrovým převýšením, a české nejdelší sjezdovky Lázeňské o 3400 metrech, nově otevřené minulý rok. Lyžuje se na nějakých jedenácti kilometrech, teploty se pohybují jen lehce nad nulou, otevřeno je od devíti do čtyř. A i když jsou mimo provoz velbloudí hrby i oblíbený funpark, dobře si zalyžují děti, začátečníci i zkušení sjezdaři.

Spojovací cesta, víc než pětikilometrový oblouk Rondo, má na informačních tabulích a mapkách, které jsou v celém areálu dobře vyřešené, číslo 24. Z hlavních sjezdovek areálu jsme po Rondu rádi přejeli na Neklid, kde nás třísedačková lanovka vyvezla na start tří poloprázdných a velmi dobře sjízdných sjezdovek. Ve snowparku v pátek na snowboardech dračily tři asi tak jedenáctileté závodnice, před nimiž smekali i dospělí jezdci. Právě pro malé děti a školáky je ovšem Klínovec se svým Primáčkovým parkem – Dětskou sjezdovkou dobrá volba: s každým se tu dorozumí rodným jazykem a je to odevšad blízko. Pražané to sem mají jen nějakých 120 kilometrů. Známé odsud jsme dokonce potkali dole ve stanu Apres ski, kde lze mimochodem platit korunami i eury, kartou i místní speciální gastro kartou.

Cena jednodenního skipasu zakoupeného na místě je 1 090 korun stejně jako loni, přičemž děti i senioři jsou cenově zvýhodněni (zaplatí 650, respektive 980 korun) a předškoláci lyžují zdarma. Při nákupu online na dospěláckém skipasu ještě stokorunu ušetříte, jen si předtím musíte za 50 korun koupit čipovou kartu Skidata přímo na některé z klínoveckých pokladen. Výhodné je, že se nezadává datum použití a online skipas tak platí v libovolný den sezony. Za celosezonní permanentku se pak platilo 15 120 korun (9 070 dítě, 13 610 senior).

Od května zase na kola

V pátek už se ovšem ve frontě za námi dvojice snowboardistů bavila o tom, že za pár měsíců vytáhnou kola a vyrazí sem na trail. Cyklistické stezky čtyř obtížností končí u lanovky, která cyklisty i s koly vyveze nahoru. Děti do pěti let jezdí zdarma a otevřeno je od května do října. Mají tu prý nejdelší flow-traily v Evropě; cesta pojmenovaná Azur měří deset kilometrů, Rubin osm a Baron šest. Půjčovna kol a koloběžek je, podobně jako třeba na Lipně, logicky na vrcholku – u horní stanice lanovky Prima Express (Jáchymovská), vybavení se vrací u dolní stanice. Stejně jako teď v zimě je dobrý nápad přijet sem jak na jednodenní výlet, tak příhodně spojit sport s pobytem v jáchymovských lázeňských zařízeních a výlety po místních naučných stezkách. Třeba stezka Jáchymovské peklo připomene nelidskost minulého režimu a jeho pracovní lágr Rovnost, kde (nejen) političtí vězni těžili smrtící uran. Pro více informací o relaxační i poznávací dovolené nebo prodlouženém víkendu navštivte jak klínovecký web, tak stránky města Jáchymov.