Město Girne: Město je u nás známé spíše pod řeckým jménem Kyrenia, i když dnes se oficiálně jmenuje turecky Girne. Tak či tak, je to jedno z nejzajímavějších míst země. Jsou zde hezké pláže, půvabný starý přístav s lodičkami, středověká hradní pevnost a v okolí se pro dotvoření atmosféry zvedají kopce. V centru najdete jednu restauraci vedle druhé a mnoho obchůdků. Náš tip: najděte si nějaký malý bar v prvním či druhém patře v některém z domů u přístavu. Budete mít skvělý výhled.

Město Girne: Město je u nás známé spíše pod řeckým jménem Kyrenia, i když dnes se oficiálně jmenuje turecky Girne. Tak či tak, je to jedno z nejzajímavějších míst země. Jsou zde hezké pláže, půvabný starý přístav s lodičkami, středověká hradní pevnost a v okolí se pro dotvoření atmosféry zvedají kopce. V centru najdete jednu restauraci vedle druhé a mnoho obchůdků. Náš tip: najděte si nějaký malý bar v prvním či druhém patře v některém z domů u přístavu. Budete mít skvělý výhled. Zdroj: Viliam Buchert

Jídlo, nekonečný výběr: Vepřové zde, jako jinde, kde žijí většinově muslimové, nehledejte, ale jinak je jídla nepřeberné množství a ve vysoké kvalitě. V kvalitních hotelech je tak velký výběr, že někdy nestihnete všechno ochutnat ani za týden pobytu. Náš tip: pokud půjdete do restaurace, zvažte, kolik toho sníte, raději sdílejte, porce mohou být skutečně velké.
Unikátní Maraş (Varoša): Čtvrť Maraş (známá více pod řeckým jménem Varoša) ve městě Famagusta bývala v 60. a 70. letech minulého století jedním z nejvyhlášenějších letovisek Evropy. Po turecké invazi z roku 1974 zůstala i se svými plážemi po desetiletí neprodyšně uzavřena a chátrala. Dnes sem opět můžete a je to zážitek. Část pláže je otevřená, ale bývalé hotely, obchody a domy jsou zatím opuštěné. Náš tip: půjčte si u vchodu do areálu kolo a projeďte si místo, kde se nedávné dějiny skutečně nepěkně vyřádily.
Velká tolerance a bezpečí: Na Severním Kypru jsou obyvatelé tolerantní a turisté jim nevadí. Možná i proto, že jich ještě není tolik a jsou vítaným zdrojem peněz. Kromě mešit a ortodoxních klášterů, kde se vyžaduje u žen určité zahalení, nenarazíte na žádná větší omezení. Náš tip: nebojte se vyrazit na cestu kamkoli, kromě tolerance je zde i velmi bezpečno.
Moře jako lusk: Moře je všude na Severním Kypru mimořádně čisté. Dokazují to nejrůznější měření a analýzy. Protože teploty od června do konce září přesahují i přes 30 stupňů, voda je příjemně teplá na koupání. Náš tip: velkou výhodou je, že většinou bývá přístup do moře jednoduchý i pro děti.
Dvě vlajky, ale kolik zemí? Prakticky všude na Severním Kypru uvidíte, jak se ve větru třepetají dvě vlajky. Používají obě stejné barvy, červenou a bílou, jen jejich kombinace je různá. Nacházíte se sice v Severokyperské turecké republice, ale tu uznalo pouze Turecko. A to jsou vlajky právě těchto dvou států. Taková evropská rarita. Náš tip: i na vojenských či policejních objektech vlají tyto vlajky, ale tato místa nikdy nefotografujte, je to zakázané.
8
Fotogalerie

10 tipů Reflexu: Severní Kypr zatím čeká, až ho turisté objeví

Kypr se v roce 1974 po puči kyperských Řeků na jihu a následné turecké vojenské invazi na sever ostrova rozdělil na dvě části. Zůstalo to tak dodnes. Cestování do Severokyperské turecké republiky pak bylo po dlouhá desetiletí omezené nebo komplikované. Ta doba je ale pryč. Na sever už můžete jet bez problémů, najdete zde mnoho zajímavých míst, a především větší klid než v jiných evropských destinacích. Nabízíme 10 tipů pro cestu na Severní Kypr.