Legenda českého sportu Kateřina Neumannová
Kateřina Neumannová
Kateřina Neumannová a její podpis při oslavách 100 let českého sportu ve Foru Karlín
Kateřina s dcerou Lucií
Kateřina s dcerou Lucií
14
Fotogalerie

Před zlatým závodem se o mě pokoušela viróza, vzpomíná běžkařka Kateřina Neumannová

Získala pro Českou republiku první olympijské zlato v běhu na lyžích, přestože si všichni mysleli, že bude brát „pouze“ bronz. Kateřina Neumannová patří mezi nejúspěšnější české sportovce, za svůj život se zúčastnila pěti olympiád. Přitom nechybělo málo a mohla se věnovat úplně jiném sportu a sbírat úspěchy například v kanoistice.

Kvůli rychlému růstu jí ale lékaři doporučili, aby si dala od oblíbeného pauzu. Sportovně založená Neumannová si však nedokázala život bez pohybu představit, a tak přesedlala na běžky. „Užívala jsem si to, ale nebylo to zadarmo,“ vzpomíná lyžařka na své začátky. Začátkem 90. letech reprezentovala Českou republiku na olympiádě v Albertville, dva roky poté si doběhl pro 6. místo v norském Lillehammeru, kde se tehdy konal další ročník sportovního svátku. První medaili získala v Trondheimu na mistrovství světa.

„Až do Nagana jsem jela s velkými ambicemi,“ přiznává běžkařka, která v Japonsku vybojovala stříbro a bronz. „Chtěla jsem vyhrát ve sprintu, kde jsem byla vládkyní té disciplíny,“ přesouvá se k olympiádě v Salt Lake City. „Bohužel se nám podařilo promazat na finálový závod,“ říká trpce k neúspěšnému boji o zlato. Díky dopingovým skandálům svých soupeřek má doma dvě stříbrné, ta nejcennější stále chyběla. Následovala ztráta motivace, kterou vyřešila narozením dcery.

Potomek působil jako afrodiziakum a Neumannová v roce 2005 vyhrála mistrovství světa v běhu na 10 kilometrů. Tužila formu do Turína, kde měl přijít vrchol její kariéry. Jenže… Ve své oblíbené disciplíně skončila druhá a posledním závodem byl neoblíbený běh na 30 kilometrů volným stylem a s hromadným startem. Na finálovou rovinku přijížděla jako třetí v pořadí, své soupeřky však dokázala v klidu předjet. „Věděla jsem, že mám jinou rychlost než oni… věděla jsem, že ten závod už neprohraju,“ dodává ke šťastným momentům.

Video placeholde
Legendární Kateřina Neumannová: Zlato z Turína je nezapomenutelné • iSport TV