Léto nebo zima? Na tom nezáleží! Pět nejlepších olympijských obojživelníků

Zápolit pod pěti kruhy je meta, po které pošilhává snad každý sportovec. Najdou se i tací, kteří v minulosti okusili atmosféru zimní i letní olympiády. Pouze pětice z nich však dokázala dokráčet na stupně vítězů!

Zvláštní místo má Američan Eddie Eagan, který jako jediný dokázal získat zlatou medaili na letní i zimní olympiádě. Student práv ovládl boxerský turnaj v polotěžké váze na antverpské olympiádě v roce 1920. Další triumf si připsal o dvanáct let později na letních olympijských hrách, které se konaly v Lake Placid. Tam získal nejcennější kov díky čtyřbobu.

Čestné místo ve sportovní historii zaujímá Jacob Tullin Thams. Historicky první držitel zlaté medaile ze skoku na lyžích, kterou opanoval na zimní olympiádě v Chamonix. Později vyměnil sníh za vodu, přesněji za osmimetrovou jachtu, jejíž posádka získala stříbro roku 1936 v Berlíně. Postupem času bylo stále složitější se prosadit v sílící konkurenci, a tak „dvojití“ sportovci byli spíš výjimkou.

V 80. letech ukončila čekání na dalšího obojživelníka východoněmecká sportovkyně Christa Ludingová. Rodačka z Weißwasseru nejprve dominovala na rychlobruslařské dráze v Sarajevu na zimní olympiádě 1984. O čtyři roky později svůj triumf zopakovala v Calgary. Bonusem byla také medaile za druhé místo, jež vybojovala na letní olympiádě v Soulu. Svou úctyhodnou kariéru ukončila bronzem z rychlobruslení v Albertville roku 1992. Ve stejných stopách kráčela i Kanaďanka Clara Hughesová. 

Posledním olympijským obojživelníkem je Lauryn Williamsová. Americká atletka získala stříbro na athénské olympiádě. Svou sbírku rozšířila o deset let později v Soči. Na zimní variantu se dostala v posádce dvojbobu a rovněž opanovala druhé místo.