Olympiáda jako svátek sportu. Na kterém světadílu ještě nebyla?

Zápolit pod pěti kruhy je snem snad každého sportovce. Událost vítají i hostitelské země, protože ruku v ruce s olympiádou jsou také diváci a zisky. Letní i zimní už navštívila pět světadílů, na některé se opakovaně vrací. Pokud nepočítáme Antarktidu, tak na vrcholnou událost stále čeká Afrika, její premiéra by mohla přijít v roce 2032.

Pomyslnému žebříčku vévodí Evropa, protože hostila už 32 olympiád. Starý kontinent byl svědkem té úplně první v Aténách roku 1896. Stranou nezůstala ani zimní varianta, za tou museli diváci do francouzského Chamonix. Evropané ale mají na svědomí i olympiády, kde musel jít sport stranou. Řeč je především o událostech z Berlína v roce 1936 či Mnichova v roce 1972. O pořadatelství olympijských her mělo zájem také Československo, nominaci mu ale ukradla Moskva.

Druhé místo patří Severní Americe, jenž byla hostitelem 13 vrcholných turnajů. První olympiádu získalo St. Louis v roce 1904, ta je známá díky bláznivému maratonu a nepřipravenosti organizátorů. Vedle Spojených států hostila sportovce také Kanada s Mexikem, tam v roce 1968 zářila Věra Čáslavská.

Světadílem na vzestupu je bezpochyby Asie, protože kupříkladu v Pekingu, kde se aktuálně koná zimní olympiáda, se zápolilo i v létě 2008. Nedaleká Austrálie byla domovem pro sportovce třikrát, poprvé v roce 1956, kdy se soutěžilo v Melbourne. Zajímavostí je, že kvůli karanténním závodům pro koně se jezdecké soutěže udály ve Stockholmu. Pouze jedna olympiáda se konala v Jižní Americe, a to roku 2016.

Afrika na svou zářnou událost teprve čeká, bohužel africké země zatím mnoho šancí nemají. Výjimkou jsou nejspíš pouze Egypt a Jihoafrická republika.