Video placeholde
Německý sjezdař Josef Ferstl
Francouzský veterán Johan Clarey
Marco Odermatt, lídr celkového pořadí Světového poháru
Beat Feuz ovládl sjezd
Petře Vlhové obří slalom příliš nevyšel
11
Fotogalerie

Peking 2022: Umělá olympiáda s umělým sněhem – symbol umělé doby

Schválně – napadlo by vás vyjet si na lyžovačku do Pekingu? Asi ne. Zřejmě byste dali přednost nějakému malebnému horskému středisku. Takovému, v němž se kdysi konávaly zimní olympijské hry. Jenže žijeme v jiné době, v níž je možné doslova vše. Závodit na lyžích v místech, kde je sice zima, že by ani čínského psa nikdo ven nevyhnal, ale sníh tam skoro nikdy nebyl? Žádný problém! Čína umí vyrobit všechno v libovolném množství. Takže ten umělý sníh vyrobí. Že tím ničí místní přírodu a omezuje domorodé obyvatele? No a?

Na slavnostním zahájení další čínské olympiády seděli vedle sebe šéf Světové zdravotnické organizace, prezident Mezinárodního olympijského výboru, nejvyšší představitel OSN a s nimi dva strategičtí partneři – prezidenti Číny a Ruska. To stačí. Vzkaz o tom, kdože to světu nyní udává tón, byl vyslán.

Při výrobě mnoha tun umělého sněhu se spotřebuje extrémně vysoké množství vody a obrovské kvantum elektrické energie. Direktivně řízená totalitní země nemusí s nikým hledat žádný konsensus a nikoho se nemusí na nic ptát. Covidová olympiáda zrovna v Číně (v rodišti covidu) je sama o sobě dokladem nenormálnosti a zvrácenosti. A plodí jednu absurditu za druhou, třeba hokejové týmy Číny s „umělými“ hokejistkami a hokejisty. Čína však jen využila příležitosti, kterou jí dalo mezinárodní společenství, a určuje si svoje pravidla hry bez ohledu na megalomanské náklady. Testuje nyní nejen denně účastníky her na covid, nýbrž v přeneseném slova smyslu doslova celý svět.

Běda, jestli si někdo dovolí Čínu kritizovat za „údajné“ porušování občanských a lidských práv. To by se mohl čínský drak opravdu, ale opravdu nahněvat. Čínský ekonomický zázrak umožnila benevolence, naivita a zejména bezbřehá byznysová účelovost ostatního světa. Bohužel, hlavně její vyspělé, veskrze demokratické části. Všichni přeci dobře věděli o specifickém přístupu Číny v obchodních vztazích, o devastaci životního prostředí, o levné pracovní síle, o krádežích licencí a patentů a také o čínských komunistických praktikách, ne nepodobným těm z románů George Orwella.

Symbolem současné olympiády je pro mne již zmiňovaný umělý sníh.  Opravdu je nezbytné lyžovat na umělém sněhu, když je všude nedostatek vody a ceny energií strmě stoupají? To se budou lidé dělit na střídmé, kteří ctí přírodu, a na ty, kteří pro svůj zájem a byznys stvoří svoji i umělou zimu, ať to stojí, co to stojí? Co bude dál v éře globálního oteplování? Bude jednou zimní olympiáda třeba v Saudské Arábii nebo v Kataru? A proč ne? Umělá inteligence vyrobí umělý sníh možná i tam, když to někdo bude chtít a zaplatí to, aby se mohl před ostatními ukázat jako všemocný boss.

Před tisíci lety zaniklo několik vyspělých civilizací. I ony si myslely, že jsou věčné a všemocné. Myslel si to v minulém století i jeden německý Rakušan s knírkem a myslí si to i současní prezidenti Číny a Ruska. Pýcha předchází pád. Ovšem s tím, že ten případný pád bude dost možná v dnešním globálním světě náš pád společný. Nenastala již doba, kdy by se slova měla proměnit v činy, kdy by světové společenství mělo stanovit nepřekročitelné mantinely pro společné žití na této planetě? A to bez patosu, okázalých gest a dvojí morálky? I ta vzletná slova o ochraně naší zeměkoule by bylo již nanejvýš vhodné proměnit v činy. Zakazujeme topit uhlím a vyrábíme si umělý sníh. Není to tak trochu pokrytectví? Umělá olympiáda s umělým sněhem je symbolem naší umělé doby. Bohužel.

P.S. Možná, že dostanou účastníci OH v Pekingu při odletu domů malou plyšovou pandičku jako vzpomínku na pandemickou olympiádu…