Je golf opravdu tak drahý sport?

Je golf opravdu tak drahý sport? Zdroj: Wobsah

Je golf opravdu tak drahý sport?

O golfu se často mluví jako o sportu pro bohaté. To už v dnešní době ale rozhodně není pravda. Pokud si spočítáte, kolik musíte do začátku investovat, a porovnáte částku například s cenou vybavení pro sjezdové lyžování, nejde o zase takový rozdíl.

Věcí, které k hraní golfu potřebujete, není tolik. Samozřejmě musíte připočítat i cenu permanentek na golfová hřiště, ale když se opět vrátíme ke sjezdovému lyžování, tam za vstup na sjezdovku také platíte. A jak je to s tím vybavením?

Největší investici představují golfové hole

I tomu, kdo golf v životě nehrál, je jasné, že bude potřebovat golfové hole a míčky. Většina nováčků si koupí celý set holí, který je poměrně drahou záležitostí. Zpravidla obsahuje 14 různých holí (dřevěné, kovové, tzv. wedge krátkou hůl s velkým sklonem úderové plochy či pitching wedge hůl určenou pro příhru). Tato sada stojí určitě od deseti tisíc korun výše. Za sjezdové lyže a hůlky však často desítku také dáte. A pokud chcete ušetřit, nemusíte si rovnou pořizovat celý set holí. V mnohých golfových klubech se dají vypůjčit.

Golfové míčky zase tak drahé nejsou, jeden vychází asi na 50 korun, na začátku vám bude stačit jedna sada, i když musíte počítat s tím, že jich pár ztratíte či utopíte. Časem zjistíte, jaký typ míčků vám vyhovuje.

Doplňky za pár stovek

Je spousta doplňků, které si pořídíte až časem. Většina se jich však pohybuje pouze v řádu stokorun. Od začátku budete potřebovat týčka, tedy stopky, na které se pokládá míč během prvního úderu. Sadu týček pořídíte pod sto korun. Zbytek si dokoupíte postupně, například vypichovátko, kterým po sobě upravíte trávník.

Golfový bag

Všechny ty výše zmíněné věci si po hřišti budete sami nosit ve svém golfovém bagu. Ti pohodlnější si pak možná vypůjčí golfové vozítko, ale bag, kam vše naskládají, budou stejně potřebovat. Budete-li si kupovat set holí, v drtivé většině případů je dostanete v bagu, takže vám tato investice odpadá. Pokud si hole půjčíte, půjčí vám je často i s bagem. Bag na nošení je jinak také poměrně drahou záležitostí, pohybujeme se v tisících korun.

Vhodné oblečení a obuv

Golfové boty a oblečení jsou samostatnou kapitolou. Každý chce při sportu vypadat dobře a na golfovou módu se zaměřuje rovnou několik známých značek. Jistě vám něco říkají pojmy jako Hugo Boss, Ralph Lauren či Calvin Klein. V takovém případě si však připravte tisíce. Golfové oblečení vyrábí i Puma, Nike či Under Armour, případně můžete sáhnout po nějaké méně známé značce a výrazně ušetřit.

Suma sumárum, jestliže si zpočátku budete půjčovat hole, vejdete se s prvotní investicí do pár tisíc korun. Pokud si koupíte plnou výbavu, očekávejte investici aspoň kolem dvaceti tisíc. Pro srovnání si uvědomte například to, kolik stojí nové horské kolo?