Pravidelné návštěvníky láká CAMP na výstavy, přednášky či debaty, na které zve nejvýznamnější architekty světa.

Pravidelné návštěvníky láká CAMP na výstavy, přednášky či debaty, na které zve nejvýznamnější architekty světa. Zdroj: CAMP

Jak se promění Praha, se dozvíte v CAMPu. Vstup na veškerý program máte zdarma

Kudy povede městský okruh? Měly by v Praze stát mrakodrapy? Kdy se svezeme metrem D? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v CAMPu, Centru architektury a městského plánování. Sídlí kousek od Karlova náměstí, v brutalistní budově ze 70. let od českého architekta Karla Pragera, které se přezdívá „Pragerovy kostky“. Ve stejné budově sídlí i Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha), pod který CAMP spadá. Letos v září oslavil CAMP druhé narozeniny. Na svůj mladý věk toho ale už zvládl mnoho. Od prvního dne své existence se snaží kultivovat diskusi o rozvoji Prahy, zapojovat Pražany do procesu plánování a každý měsíc lákat na odborný i laický program spojený s architekturou, urbanismem a rozvojem měst.

Zázemí CAMPu nabízí galerii s pětadvacetimetrovou projekční stěnou, kino, kavárnu i knihkupectví. Pravidelné návštěvníky láká na výstavy, přednášky či debaty, na které zve nejvýznamnější architekty světa. Málokoho proto zaskočí, že se na chodbě CAMPu potká třeba se slavným španělským architektem Santiagem Calatravou nebo Sou Fujimotem z Japonska.

Převážně však CAMP spolupracuje s českými architekty. Například Adam Gebrian zve ve svém cyklu Expati do Prahy české architekty, kteří se prosadili ve známých zahraničních studiích, a ptá se na jejich zkušenosti. Vedle přednášek se Adam Gebrian podílel také na koncepci CAMPu. „Během svých cest jsem navštívil informační centra v Paříži a Londýně, kde jsem si uvědomil, že by Praha měla mít také vlastní centrum architektury. Říkal jsem si, že kdybych měl udělat seznam institucí, které se zabývají minulostí Prahy, bude asi dost bohatý. Ale těch, které se zabývají budoucností města, asi moc nebude. A mně svým způsobem přijde budoucnost zajímavější než minulost,“ vysvětluje architekt.

CAMP se ale nevěnuje jen architektuře. Zabývá se především plánováním města a Prahu vnímá z různých úhlů pohledu. V CAMPu se dozvíte, kde a jak budeme bydlet, ale také jak budeme po městě cestovat, kde vzniknou nové čtvrti nebo jak napomoci udržitelnějšímu způsobu života. „Do CAMPu se každý může přijít zeptat, co se v Praze chystá. Teď tam najdete desítky konkrétních projektů od jednotlivých domů až po celé plánované čtvrti, ale také třeba dopravní stavby nebo plánované úpravy ulic a náměstí,“ říká Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.

V říjnu sem můžete zajít třeba na výstavu o Rohanském ostrově. Na 88hektarovém území bývalého vltavského ostrova a přilehlého předpolí v sousedství Karlína a Libně se plánuje realizace několika velkých veřejných i soukromých investic, které tuto lokalitu změní do podoby nové pražské čtvrti. Čeká vás také přednáška hudebníka Vladimira 518 o poválečné československé architektuře nebo vyjížďka černou architektonickou tramvají za historií kolejové dopravy. Veškerý program v CAMPu je zdarma – své místo si stačí pouze rezervovat.