Správná matrace je předpokladem zdravého spánku. Jak ji vybrat?

Správná matrace je předpokladem zdravého spánku. Jak ji vybrat? Zdroj: Postelia

Zdravý spánek: Jak vybrat správnou tuhost matrace?

Správná tuhost je klíčovou vlastností matrace. Pokud si pořizujete zdravotní matrace a vyberete například příliš tuhé, příliš vašemu zdraví neprospějí. Říkáte si, že když má matrace přívlastek „zdravotní”, tak přece musí pomáhat v regeneraci a odpočinku? To ale není tak úplně pravda, je totiž nezbytné zohlednit hmotnost uživatele, která ovlivní vnímání tuhosti.

Člověk, který váží 50 kg, bude matraci vnímat jako velmi tuhou, ale jedinec s hmotností 140 kg bude totožnou matraci považovat za příliš měkkou. Rozdílné váhy uživatelů zatíží matraci zcela odlišným způsobem – zatímco tělo padesátikilového uživatele se do matrace téměř nepropadne, váha 140 kg se do stejně tuhého materiálu naopak propadne až příliš. V důsledku toho matrace konturu těla neobtvaruje, a tak těžší člověk vnímá takovou matraci jako příliš měkkou, do které příliš zapadl a nezkopírovala tvar jeho páteře.

Jakou tuhost tedy zvolit? Matrace by neměla být ani měkká, ale ani příliš tuhá. Správně tuhá matrace dokáže kvalitně podepřít tvar páteře při poloze na zádech. Při poloze na boku musí do matrace zapadnout rameno a kyčel tak, aby při pohledu na záda uživatele byla páteř co nejvíce v rovině.

Vychýlení páteře v poloze na boku je nežádoucí.Vychýlení páteře v poloze na boku je nežádoucí. | Shutterstock

Jakékoliv vychýlení páteře při poloze na boku nebo nedostatečné podepření páteře při poloze na zádech má za následek nedostatečný odpočinek. Spánek je velmi důležitý, ovlivní funkci a výkonnost našeho těla během dne. Během spánku dochází k obnově činnosti buněk, svalů, kloubů a doplnění tělních tekutin.

Jak se určují tuhosti u pěnových matrací a co znamená jejich označení?

Téměř všechny matrace na trhu, včetně těch pružinových, obsahují pěny. Proto je velmi důležité vědět, zda se jedná o tepelně modifikovanou PUR pěnu (molitan), RE pěnu, studenou pěnu HR, visco paměťovou pěnu či latex.

Zdravý spánek je nesmírně důležitý.Zdravý spánek je nesmírně důležitý. | Postelia

Druh pěny nám ale nic neprozradí o její tuhosti nebo životnosti, k tomu budeme potřebovat její označení neboli RG kód. Označení se většinou skládá ze dvou dvojic čísel:

  • První dvojice označuje objemovou hmotnost pěny v kilogramech na metr krychlový (kg/m3). Tento údaj je důležitý pro určení životnosti pěny. Čím vyšší číslo, tím je pěna kvalitnější. Rozmezí objemové hmotnosti se běžně pohybuje od 15–60 kg/m³.
  • Druhá dvojice čísel označuje odpor proti stlačení v kPa (číslo 30 = 3 kPa), což určuje jejich tuhost. Pěny pro výrobu matrací běžně dosahují hodnoty 25–55 (2,5 - 5,5 kPa), kdy:

- 30 velmi měkké (tuhost 1 z 1–5)
- 35 měkké (tuhost 2 z 1–5) H1
- 38 středně tvrdé (tuhost 3 z 1–5) H2
- 45 tvrdé (tuhost 4 z 1–5) H3 - 50
- velmi tvrdé (tuhost 5 z 1–5)

V praxi to znamená, že například označení pěny HR4040 napoví, že jde o studenou pěnu o objemové hmotnosti 40 kg/m3, která je středně tvrdá až tvrdá (tuhost 3-4) H2-H3. Celkovou tuhost matrace může ovlivnit profilování a prořezání matrace. Platí, že čím širší a hlubší prořez, tím měkčeji reaguje část okolo prořezu.

Pokud se chystáte koupit zdravotní matraci na internetu, a tedy bez vyzkoušení, doporučujeme vybrat takový model, kde je díky rozdílným tuhostí pěn možné vybírat ze dvou tuhostí. Změna tuhosti se pak volí pouhým otočením matrace.

Matrace MULTINO má 4 vrstvy pěn.Matrace MULTINO má 4 vrstvy pěn. | Postelia

Některé matrace jdou ještě dál a nabízejí chytré řešení změny tuhosti díky poskládání jednotlivých vrstev. Tuto možnost nabízí například matrace MULTINO od českého výrobce Postelia, která má celkem 4 vrstvy pěn, které se dají různě poskládat a vznikne tak až dvanáct kombinací tuhostí, od nejměkčí po nejtužší.

Zkouška na vlastní kůži se vyplácí

Pokud máte možnost, rozhodně si matraci otestujte na specializované prodejně. Při zkoušení doporučujeme:

• udělat si na testování dostatek času a vyzkoušet matraci alespoň 3 minuty, tento čas už o tuhosti a vhodnosti více napoví,

• odložit si bundu či kabát, aby oblečení nezkreslovalo pocit z matrace,

• ležet vždy v té spánkové poloze, v které nejčastěji spíte. Matraci nemá cenu posuzovat v poloze na zádech, když spíte pouze na boku.

Odborný personál vám poradí a nasměruje vás k typům matrací, které budou pro vaši hmotnost a nejčastější spánkovou polohu nejpohodlnější. Doporučujeme navštívit některou z našich prodejen, které naleznete v Praze, Brně, Plzni a v Táboře. V našich prodejnách platí internetové ceny a díky tomu, že jsme přímo výrobci, umíme vyrobit jakýkoliv rozměr do 10 pracovních dnů. Pro více informací navštivte www.spime.cz, nebo www.postelia.cz.