Archeologové v Pompejích odkryli kasu antického "fast foodu"

Archeologové v Pompejích odkryli kasu antického "fast foodu" Zdroj: Instagram/Massimo Osanna

Pompeje vydaly další poklad: 2000 let starý fast food, kde jedli chudí

Přestože jsou Pompeje jedním z nejvíce probádaných archeologických nalezišť na světě, bývalé starověké město stále vydává další klenoty. Tím posledním je pozůstatek freskované kasy tzv. thermopolia, jakéhosi antického fastfoodu, kde chodili pojíst nejchudší. Vedoucí archeologické oblasti Regio V Massimo Osanna zveřejnil fotku vykopávky na svém Instagramu.

Malovaná kasa bývalého thermopolia přečkala přes 2000 let pod vulkanickým popelem Vesuvu, který v prvním století město zlikvidoval. Kasa je dekorovaná dvěma poměrně zachovalými malbami. Jedna znázorňuje mořskou nymfu usazenou na koni. Druhá zástupce pracující třídy, která tvořila zákaznictvo antického rychlého občerstvení, usazeného právě v takovéto lidové restauraci. Starověké nádoby zvané amfory, které jsou vyobrazeny na fresce, jsou velmi podobné těm, které byly v Pompejích skutečně vykopány.

Thermopolia byla v Pompejích velmi běžná, jen v Regio V bylo trosek rychlého občerstvení nalezeno kolem 80. Podle archeologů je však nález kasy i tak výjimečný. „Přestože jsou podobné nálezy z Pompejí dobře známé, čím více jich objevíme – včetně těch komerčních, souvisejících s každodenním životem – tím intenzivněji pocítíme silné emoce, související s tragickým výbuchem.,“ řekla Alfonsina Russo, prozatímní ředitelka archeologického parku.

Antický mekáč

Římská thermopolia se přirovnávají k dnešním bufetům, fast foodům či lidovým jídelnám. Vyznačovaly se totiž poměrně úzkým menu, nízkými cenami a rychlou přípravou. Typické jsou pro ně stoly uspořádané do tvaru písmene L. Klientelu tvořila chudina, námezdní dělníci a drobní řemeslníci. Všichni to byli lidé, kteří měli hluboko do kapsy a v obydlí neměli žádnou kuchyni.

Thermopolium nebylo „mekáčem“ v pravém slova smyslu. Sorta návštěvníků byla dost specifická, sedávaly tam i existence z okraje společnosti, jako různí zlodějíčci a šmelináři. Jídelnímu lístku většinou dominovaly ryby a sýr s chlebem. Jako dezert se podával med a kořeněné víno, což se často zvrhlo v divoké pitky.

Starověký fast food na vlastní kůži

Nejzachovalejší thermopolium v Pompejích se nazývá Asellina a atmosféru antického bufetu tam můžete zažít na vlastní kůži, od roku 2010 je totiž přístupné veřejnosti. Areál Regio V, kde byla kasa nalezena a který je už od 60. let minulého století pompejskou oblastí, na které se pracuje nejintenzivněji, však zatím zpřístupněn veřejnosti není.

Město Pompeje pohltil sopečný prach Vesuvu v roce 79 našeho letopočtu. Ale právě díky této tragédii skrývá tolik dobře zachovalých pozůstatků, které sopečný prach na stovky let chránil a „konzervoval“. Jen v posledních měsících archeologové odkryli například fresku zobrazující mytického Narcise zamilovaného do vlastního odrazu na vodní hladině nebo pozůstatky koně a sedlo.