Nový umělý ostrov Bluewaters v Dubaji, na kterém se dokončuje nejvyšší vyhlídkové kolo na světě.

Nový umělý ostrov Bluewaters v Dubaji, na kterém se dokončuje nejvyšší vyhlídkové kolo na světě. Zdroj: Dubai Tourism

Dubaj otevře monstrózní nejvyšší vyhlídkové kolo na světě. Má 210 metrů a pojme najednou 1400 lidí

V případě bohaté a excentrické Dubaje ve Spojených arabských emirátech se už mnoho let opakuje stejná otázka: Co si zde ještě vymyslí za atrakce, aby ohromili svět? Teď se zde otevřel další umělý ostrov, který se jmenuje Bluewaters a na něm je umístěno i vyhlídkové kolo Ain Dubai, které bude se svojí výškou 210 metrů největší na světě. Jen pro srovnání – naše legendární Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě má „jen“ 96,6 metru.

Na výstavbu kola (u nás se těmto stavbám někdy říká „ruské kolo“) jsem se díval letos v září z proslavené pláže Jumeirah, která leží naproti novému ostrovu Bluewaters. Už tehdy bylo zřejmé, že se jedná o monstrózní projekt. Ain Dubai (ain znamená arabsky oko) bude mít celkem 48 velkých kabin a najednou se zde sveze 1400 lidí. Když dorazíte na vrchol, naskytne se vám podle projektantů výhled, který by měl dokonce přesahovat monumentální panorama dubajských mrakodrapů. Kolo má být otevřeno příští rok. Zde je ale nutné připomenout, že otevření bylo už několikrát odloženo z toho důvodu, že se jedná skutečně o technicky mimořádně složitou stavbu.

V současnosti je nejvyšším podobným kolem na světě High Roller v americkém Las Vegas, které má 167,6 metru. Druhé nejvyšší je Singapore Flyer v městském státě Singapur se 165 metry. A na třetím místě je Star v Nan-čchangu, hlavním městě provincie Ťiang-si.

Největší „ruské kolo“ na našem území bylo od roku 1981 na pražském Výstavišti, mělo 35 metrů a mnoha lidem se přesto zdálo ohromné. Letos bylo ale rozebráno.

Nový umělý ostrov Bluewaters v Dubaji, na kterém se dokončuje nejvyšší vyhlídkové kolo na světě. Nový umělý ostrov Bluewaters v Dubaji, na kterém se dokončuje nejvyšší vyhlídkové kolo na světě.|Dubai Tourism

Nový umělý ostrov Bluewaters v Dubaji byl postaven především pro rezidenční bydlení, ale má se právě kvůli obřímu kolu stát i vyhledávanou turistickou atrakcí. Přístupný bude pro auta a pěší přes most, i po vodě. V provozu zde budou také luxusní hotely, 132 obchodů na zóně The Wharf (přístaviště) a také mnoho restaurací. „Bude to místo, které nastaví v Dubaji novou laťku na poli moderního designu,“ slibuje Abdula Al Habaj, šéf společnosti Meraas, která má celý projekt na starosti.

Dubaj se v posledních letech stala turistickým hitem i pro Čechy. Loni sem zavítalo na 70 tisíc našinců a letos se očekává ještě vyšší počet lidí z Česka.