Nejdřív vysvětlit, až potom seřezat!

Nejdřív vysvětlit, až potom seřezat! Zdroj: istock

Moderní fotr: Jak vychovat dítě, aby nevykrádalo trafiky a nepoflakovalo se s pochybnou partičkou

Jedním z hlavních úkolů každého rodiče, je svého potomka řádně vychovat. Obyčejný rodič zajistí, aby jeho dítě přežilo do dospělosti. Dobrý rodič k tomu přežití přihodí ještě čisté oblečení, ale až skvělý rodič vedle toho všeho zajistí dítěti výchovu.

Jak správně vychovat své dítě, aby nevykrádalo trafiky, nečichalo lepidlo a nepoflakovalo se s pochybnou partičkou? To je otázka, která jistě trápí nejednoho rodiče.

Pokud zapátráte například na internetu, naleznete celou řadu publikací, které se zabývají právě výchovou. Je zajímavé, že dost z nich se vlastně rozchází. Jedna příručka tvrdí, že dítě je osobnost, že by se mu měla nechat volnost, a v žádném případě nedoporučuje jeho trestání. Naopak rodič má dítě motivovat k činnostem, které dítěti činí radost. Například, pokud dítě rádo hází šutry v parku po psech, je na rodičovi, aby ho v tomto chování povzbuzoval a rozvíjel. Například mu domů koupil cvičného psa, po kterém by kameny mohl házet.

Na druhé straně zde máme takzvanou starou školu, která tvrdí, že proutek se má ohýbat, dokud je mladý aneb škoda rány, která padla vedle. Podle všeho to vypadá, že dříve rodiče nedělali nic jiného, než své děti mlátili. Pro jejich dobro samozřejmě, protože zmlácené dítě bude jednoho dne právník nebo lékař. Pokud dítě mlátíte jen obden, bude z něho učitel. Jestliže mlátíte dítě každý den, vymlátíte z něho právníka nebo lékaře. V případě že ho mlátíte každý den od rána do večera, bude z něho kosmonaut, nebo prezident. Tak nějak ve zkratce vyznívá tento typ výchovy.

Profesionální hod šutrem

Ač nejsem v oboru vzdělaný, což dneska samozřejmě nikomu nebrání do všeho kafrat, osobně bych volil nějakou tu zlatou střední cestu. Tedy v určitých věcech nechat dítěti prostor, ale zároveň být ve střehu a vždy připraven zasáhnout nějakým tím poctivým výpraskem.

Například, když dítě bude házet šutry po psech, hezky si o tom s ním popovídat. Zjistit, co ho vede k tomu, že hází šutry po psech a případě ho motivovat k tomu, aby to už nedělalo a nebo, pokud je v házení šutrama po psech opravdu dobré a jde mu to, ho u tohoto koníčku udržet, pomáhat mu prohlubovat dovednosti v házení po psech a těšit se, že jednou bude házet šutry po psech profesionálně.

To je samozřejmě jenom taková legrace. Házet šutry po psech není hezké. Psy máme rádi. Psi jsou kamarádi. Pokud vaše dítě nutně potřebuje po něčem házet šutry, tak je může házet po finančních poradcích. To je naprosto v pořádku. Ty nemá nikdo rád. Ti nikomu chybět nebudou.

Nejdřív vysvětlit, až potom seřezat

Ale zpět k výchově. Pokud dítěti vysvětlíte, že házet šutry po psech se nesmí a ono to udělá znovu, zde přichází na řadu ono „po zlém.“ Dítě neuposlechlo, je čas ho potrestat. Při trestu je třeba brát v potaz věk dítěte. Tříletému dítěti asi domácí vězení příliš neřekne, stejně tak výprask sedmnáctiletého klacka, který se věnuje americkému fotbalu nebo boxu na profesionální úrovni. Zde totiž hrozí, že ten výprask schytáte spíše vy.

Co je ale opravdu důležité: Dítě musí vždy vědět, za co je potrestáno. Je vhodné ho před tím varovat.  „Ještě jednou a uvidíš.“ Dítě to samozřejmě udělá ještě jednou, protože je zvědavé, co uvidí. Je pak na vaší představivosti a invenci, jaký způsob trestu mu nabídnete. Pamatujte, že důležitá je důslednost a pravidelnost. Dítě je třeba vychovávat i trestat pravidelně. Režim musí být, jinak se nevyhnete vykrádání trafik nebo čichání lepidla.

Dneska můj pětiletý syn i přes zákaz ráno ke snídani snědl místo toustu čokoládu. Když jsem mu vyhuboval, tak mi řekl, ať jsem zticha. Byl jsem natolik rozhozený, že jsem ho ani nepotrestal. Tím pádem jsem zaváhal a syn bude vykrádat trafiky a píchat si marihuanu do hlavy. Pro mě už je tedy pozdě. Pro vás být ale pozdě nemusí. Ještě pořád můžete své děti zachránit. Pamatujte na důslednost a zlatou střední cestu ve výchově. Tedy nejprve vysvětli a potom seřež.