Zdroj: Komerční banka, a.s.

Voda má větší hodnotu, než si myslíme

Zkoušeli jste někdy, jak dlouho vydržíte bez vody? Jsou to asi tři dny. Lidské tělo je z 60 % tvořeno vodou a i naše kosti obsahují 30 % vody. Zjednodušeně řečeno je voda pro náš život základem existence.

Když pak vidíme vysychající koryta řek a prázdné nádrže po parném létě, uvědomíme si její význam o to více. Je proto logické, že investování do společností, které řeší problémy s vodou, může být zajímavou příležitostí.

 

Pitné vody bude v Evropě i dalších zemích celého světa i nadále ubývat a suchá období podobná tomu letošnímu budeme zažívat stále častěji. Již dnes se objevují zprávy varující před dlouhým obdobím sucha, které může trvat desítky i stovky let.

 

Je zde však i další skutečnost. Jen za posledních 40 let se počet lidí na celém světě zdvojnásobil a spotřeba vody se za tu dobu znásobila dokonce čtyřikrát. Není těžké odhalit důvod tohoto značně nepoměrného růstu. Vždyť jen na výrobu jednoho litru piva se spotřebuje 269 litrů čisté vody. Na produkci jednoho kilogramu hovězího masa je to dokonce 15 400 litrů. Odhaduje se, že do roku 2025 budou takřka dvě třetiny lidí žít v lokalitách postižených nedostatkem vody. Voda jako taková se zkrátka stává čím dál vzácnější a strategičtější komoditou. Už dnes je v některých částech světa cennější než ropa.

 

I vy můžete vydělat na vodě

 

Na fenomén nedostatku vody a klesajících zásob této strategické komodity reagovala i investiční skupina Amundi Czech Republic. Ve spolupráci s Komerční bankou představila další ze skupiny fondů tzv. tematického investování – fond KBI Water Fund. Jedná se o unikátní fond zaměřený právě na potenciálně velmi výnosnou oblast vody a vodního hospodářství. Fond nabízí podíly ve společnostech zabývajících se vodárenskou infrastrukturou, službami a technologiemi.

 

Výhodou investování do fondu KBI Water Fund je i skutečnost, že mnoho firem z oblastí síťových služeb a technologie vody profituje z výdajů vlád na infrastrukturu a politických zájmů (iniciativ) a to v celosvětovém měřítku. V nadcházejících letech budou v tomto sektoru investovat například vlády Spojených států, Číny či Indie. V USA je v plánu rozsáhlá obnova doposud podfinancované vodní infrastruktury. Čína se zase musí vypořádat s masivním znečištěním vodních zdrojů. V Indii nemá 30 % domácností stále zajištěn přívod vody pomocí potrubí.

 

Jakkoliv je rostoucí nedostatek pitné vody nepříznivým jevem, prozíraví investoři na něm mohou i vydělat.

 

Pro více informací se můžete obrátit na jakoukoli pobočku Komerční banky, využít bezplatné infolinky 800 111 166 nebo navštívit webové stránky www.amundi-kb.cz.

 

Společnost Amundi je největším správcem aktiv v Evropě
(1,46 bilionu eur k 30. 6. 2018).