Zdroj: Shutterstock

Půjčit si od Rumunů, Izraelců nebo Estonců v Česku není problém. Víte, kdo co vlastní?

Půjčili jste si peníze od jednoho z nebankovních poskytovatelů, který působí na českém úvěrovém trhu? Pak možná ani nevíte, že právě dlužíte estonské, ruské, rumunské nebo izraelské společnosti. Vlastnická struktura některých poskytovatelů je velmi zajímavá. Možná vás překvapí, že licenci od ČNB mají v současné době v rukou firmy z Pobaltí i z východu.

Na českém úvěrovém trhu nenajdete jen české poskytovatele. Velké zastoupení mají například ti z regionu Pobaltí. Zatímco z Litvy působí na trhu tři nebankovní společnosti, z Estonska jsou to čtyři a z Lotyšska dokonce pět. Mezi ty nejznámější patří například Zaplo Finance, Via SMS, BB Finance Czech a Orange finance.

Nejen tyto společnosti splnily legislativní podmínky, a tak získaly od České národní banky licenci k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru. Tou se u nás pyšní celkem 85 společností, z nichž ani ne polovina je výhradně v českém vlastnictví.

RPSN v řádech tisíců procent je v Česku stále běžnou praktikou

Půjček od „cizích“ firem se není nutné obávat. Z analýzy organizace Člověk v tísni vyplynulo, že poskytovatelé z Pobaltí patří k těm vstřícnějším. Například Zaplo nabízí první úvěr zdarma. Je-li splacen řádně a včas, pak jakékoliv další půjčky lze získat s RPSN 1 141 %. Obdobné podmínky nabízí i další pobaltští hráči.

Naopak na druhé straně barikády skončily společnosti CreditKasa a Supermoney nebo také například rumunský poskytovatel Viva Credit, který se nebojí zákazníkům naúčtovat RPSN přesahující výši i 5 700 %. Není tak výjimkou, že dlužník zaplatí na úrocích a poplatcích u desetitisícové půjčky v rozmezí od 12 000 Kč do 35 000 Kč.

V celkovém hodnocení organizace Člověk v tísni obstály také české společnosti, respektive ty, které mají sice českého vlastníka, avšak nepřímo přes jiné zahraniční firmy. Jedná se například o Zonky a Home Credit.

Home Credit patří mezi velké a úspěšné hráče na nebankovním trhu

I přestože společností, které jsou v rukách pobaltských a východoevropských vlastníků, je na českém úvěrovém trhu mnoho, z celkového koláče si tito poskytovatelé ukrojí jen minimum. Na plné čáře je převálcují firmy s českými a západoevropskými vlastníky.

Nejvíce přes devět miliard korun už rozpůjčovala společnost Profi Credit, přes jednu miliardu pak poskytly půjčky společnosti jako Home Credit, Provident Financial nebo Cofidis. Avšak objem půjček rozhodně nevypovídá o úspěšnosti a především ziskovosti firmy. Například francouzská společnost Cofidis v loňském roce skončila v mínusu 90 milionů korun, naopak mezi nejziskovější subjekty dlouhodobě patří Home Credit.