Zdroj: Komerční banka a.s.

Češi objevili výhody dividendových fondů

Česká povaha velí k opatrnosti. Proto také domácím investorům trvalo řadu let, než se začali výrazněji poohlížet po výnosnějších, ale také o něco rizikovějších investicích. Nyní se do popředí jejich zájmu dostávají akciové fondy a mezi nimi se největší popularitě těší ty, které se zaměřují na nákup akcií společností vyplácejících stabilní a zajímavou dividendu.

Výhody dividendového fondu

Ačkoli jsou dividendové fondy hodnoceny jako dynamická investice, skrývají v sobě určitý konzervativní charakter, což je domácím investorům sympatické. Podstata se skrývá v samotném názvu „dividendový“. Tyto fondy totiž nakupují akcie stabilních společností, které dlouhodobě vyplácejí stabilní dividendy.

Nespornou výhodou těchto akcií je skutečnost, že v takové míře nepodléhají výkyvům na trzích a v časovém průběhu jsou jejich kurzy stabilnější. Navíc výše dividendy a její pravidelnost dokreslují dobrou finanční situaci společností. Dividendový výnos je přitom vždy kladný.

Akcie je ale třeba velmi pečlivě vybírat. Při volbě je nutné soustředit se jen na kvalitní a zavedené společnosti a investovat do méně kolísavých sektorů. Nalézt takové firmy, které budou zajímavé dividendy vyplácet i v budoucnu, už ale není vůbec jednoduché. Vodítkem je několik základních ukazatelů, které kvalitní dividendové společnosti musí bezpodmínečně splňovat. Jsou to například zdravá rozvaha, ziskovost společnosti i historie zvyšování dividend. Tato kritéria samozřejmě zcela nezaručí, že společnost bude nadále úspěšná a bude stále vyplácet vysoké dividendy.

Zájem je o KB Privátní správa aktiv 5D

Investorská veřejnost má možnost investovat do dividendových akcií například prostřednictvím fondu KB Privátní správa aktiv 5D, který je ve správě investiční společnosti Amundi Czech Republic. V portfoliu tohoto fondu jsou například akcie společností Apple, Pepsico, McDonalds, Daimler, Johnson & Johnson, Siemens, ING nebo Komerční banky. Za rok 2017 fond dosáhl dividendového výnosu 2,92 % (vztaženo ke kurzu 1,2266 Kč z 31. 12. 2017).

Více informací o dividendových fondech získáte na jakékoli pobočce Komerční banky, bezplatné infolince 800 111 166 nebo na webových stránkách www.amundi-cr.cz