Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Flickr

Zvířecí zdravověda. Proč si vrabčáci nosí do hnízd nedopalky cigaret a opice dělají masti z listů?

Víte, co dělají orangutaní mámy, když je z věčného nošení mláďat bolí roce a klouby? Rozžvýkají listy léčivé rostliny a vzniklou kaši si namažou na bolestivá místa. Rostlina s protizánětlivými účinky je na Borneu jinak běžně používána domorodými kmeny. Přírodovědci v posledních desetiletích nepřestávají vycházet z údivu. Objevují nové a nové zvířecí druhy, které vědí, jak si rozličnými způsoby pomoct od široké škály neduhů. Rozhodně se tak nejedná pouze o psí mazlíčky žeroucí trávu, aby si vyléčili bolavý žaludek.

Za sebemedikaci u zvířat je považována konzumace rostlin, které nejsou běžnou součástí jídelníčku zvířete a které nemají žádnou signifikantní nutriční hodnotu. Podobně jako psi se chovají například některé druhy papoušků, kteří pro lepší zažívání pojídají jílovitou hlínu. Ještěrky pak po uštknutí hadem vyhledávají specifický druh kořene, který pomáhá neutralizovat hadí jed.

Zvláštní skupinu potom představují samičky savců, jež do svého jídelníčku během gravidity zařazují plodu prospěšné složky. Samičky lemura tak během březosti například pojídají listy napomáhající laktaci, redukující parazity a pomáhající hladkému průběhu porodu. Podobné chování vědci pozorovali také u brazilských opic chápanů. Samičky podle všeho rozeznají rostliny napomáhající plodnosti od těch, které v praxi fungují jako antikoncepce.

Zvířecí zdravověda však nemusí být pouze přírodní. Vrabčáci si do svých hnízd například nosí nedopalky cigaret. Proč? Zbytky nikotinu zabraňují šíření parazitů na místě, kde vychovávají své mladé.

Zoofarmakognózie byla poprvé vědci pozorována u afrických šimpanzů v 80. letech. Vědci si všimli, že některá zvířata konzumují chlupaté listy africké rostliny, aniž by byla v tomto druhu potravy obsažena jakákoliv výživná složka. Jedinci se ovšem poté rychle uzdravovali ze zažívacích potíží. Po bližším prozkoumání přišli na to, že během trávení dochází v trávicích ústrojích opic k postupné eradikaci parazitických červů i jimi nakladených vajíček. Opice si pak znalost rostliny předávají z generace na generaci. No není ta příroda úžasná?