Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Drogové orgie v oceánu: Delfíni se cíleně dostávají do transu žvýkáním jedovatých nafukovacích ryb

Delfíni jsou podle vědců jedněmi z nejinteligentnějších tvorů na Zemi. S jejich neobvyklou inteligencí pravděpodobně souvisí i žvýkání jedovatých nafukovacích ryb, které tyto živočichové cíleně žvýkají a sdílí mezi sebou.

Nový dokument BBC "Dolphins: Spy in the Pod" (Delfíni: Špión v hejnu) odhaluje drogové orgie delfínů. V několika scénách můžeme vidět tato zvířata, která se přesně dávkují a sdílejí nafukovací rybu. Pokud tento druh ryby žvýkáte, vypustí nervový toxin. Ve velkých dávkách je smrtelný, ale v menších vytváří tlumivé účinky, na což přišli právě delfíni. Informoval o tom odborný web techdisease.com.

Opatrným žvýkáním nafukovací ryby a jejím následném posláním kolegům se dostávají delfíni do stavu podobnému transu.

V dokumentu jsme zachytili případ mladých delfínů, kteří vědomě experimentovali se substancí, o které víme, že má narkotické vlastnosti. Poté, co jemně požvýkali nafukovací rybu a poslali ji svým kolegům, se začali chovat velmi zvláštně - plavali blízko k hladině, vystrčili nos a vypadalo to, jako kdyby pozorovali svůj vlastní odraz," popisuje scénu zoolog a producent dokumentu Rob Pilley

Připomínalo nám to šílený trend, kdy zhruba před 5 lety začali lidé olizovat ropuchy a poté stáli nebo seděli a byli naprosto neteční k okolí, podobně jako delfíni v dokumentu," dodává Pilley.

Dokument je velmi zajímavý tím, že delfíny nesledují kameramani nebo potápěči, ale robotické atrapy zvířat, ve kterých jsou kamery umístěny. Kamery bývají například v želvách, rybách nebo chobotnicích.