Pes Alberta má pomoci mladým veterinářům.

Pes Alberta má pomoci mladým veterinářům. Zdroj: reprofoto youtube.com

Dr. Christopher Sakezles, zakladatel společnosti SynDaver Labs, jež realistické modely vyrábí.
Existence tohoto „psa“, mění mnohé.
Pokrok nezastavíme.
3
Fotogalerie

Seznamte se: Alberta, pes, jenž mění veterinární medicínu

Pokrok jde stále dopředu, a to i v odvětvích, která jsou nám na míle vzdálená. Pes Alberta, děsivá mrtvola zvířete bez srsti a dokonce i bez kůže, na kterého se díváte na hlavním obrázku, je toho jasným důkazem. Neštěká, nekouše a slabší povahy asi nebudou z pohledu na něj úplně nadšeny. Existence tohoto „psa“, však mění mnohé. 

Zatím co donedávna se budoucí veterináři učili operovat na mrtvých zvířatech, což nejen že na mnoho lidí působí ne příliš eticky, ale také zmrazené či konzervované tkáně a orgány, nereagují přesně tak, jako u živého tvora, díky tomuto modelu, vyrobeného z čistě syntetického materiálu se může od této praxe upustit.

Zajímavostí také je, že Dr. Christopher Sakezles, zakladatel společnosti SynDaver Labs, jež realistické modely vyrábí, získal pro svoji realizaci finance v reality show Shark Tank. Hlavními aktéry jednotlivých dílů jsou obchodní magnáti a multimilionáři, kteří mají za úkol si vyslechnout investiční návrhy podnikatelů a poté zvážit, zda se do daného odvětví/podnikání vyplatí investovat.

Doktor Sakezles uzavřel v pořadu dohodu s jedním z investorů na částku 3 000 000 $, což je v přepočtu 72 540 000 Kč, výměnou za 25 procent společnosti. Dohoda bohužel propadla. Manažeři společnosti však potvrdili časopisu Since, že nyní se firma snaží získat 24 000 000 $ v crowdfundingové kampani.

Crowdfunding je způsob financování, při kterém větší počet jednotlivců přispívá menším obnosem k cílové částce.

Pes Alberta není jediný prototyp, který byl vytvořen za účelem zlepšení chirurgické praxe veterinářů. Společnost SynDaver Labs pracuje také na lidských maketách. Dr. Tom Vickroy, výkonný proděkan na UF College veterinárního lékařství, řekl, že škola "bude poskytovat odborné znalosti, které pomohou vylepšit a zvýšit užitečnost syntetických tkání, orgánů a plnohodnotných psích modelů."