Ben Curtis

Ben Curtis Zdroj: Profimedia.cz

Komunistická strana Číny zakázala svým 88 milionům členům hrát golf

Čínská komunistická strana zakázala všem svým 88 milionům členům hrát golf. Hodlá tak údajně bojovat s rozbujelou korupcí ve svých řadách. Golfové kluby se totiž v Číně staly synonymem pro místa, kde probíhají neoficiální jednání členů strany, na kterých se prý jedná o úplatcích. Podle odborníků se v klubech ale spíše budují takzvané "kuan-si", tedy vztahy či konexe. Což je v čínském byznmysu jedna z vůbec nejdůležitějších věcí.

Jeden z obchodníků s golfovým vybavením, jak o tom informovala ve své zprávě britská BBC, ale říká, že tažení proti golfistům z komunistické strany velmi negativně ovlivňuje jeho byznys. Prodej prý poklesl až o 30 procent.

Pro agenturu Reuters dále řekl: "V Číně se dávno nehraje golf kvůli sportu. Jde hlavně o společenskou zálěžitost. Pokud například šéf firmy nebude moci hrát s vysoce postaveným členem partaje, tak raději nebude golf hrát vůbec, protože to pro něj ztrácí smyl," řekl obchodník pod podmínkou anonymity.

Komunistická strana Číny se ale v poslední době nezaměřila jen na golf. Zakázala také opulentní oslavy, extravagantní stravování, bojuje alespoň naoko proti zneužívání moci a je dokonce i proti tomu, aby mužští členové měli milenky.

Pokud nastavená pravidla porušíte, čeká vás nějdřívě upozornění a pak i možné vyloučení ze strany. To mnohdy znamená velké problémy i v podnikání. Zůstává ale otázkou, zda na golf budou mít zakázaný vstup všichni členové, nebo se opět najdou výjimky.