Setkání Vousatých darebáků

Setkání Vousatých darebáků Zdroj: Facebook/Andreas Fransson

Setkání Vousatých darebáků
Setkání Vousatých darebáků
Setkání Vousatých darebáků
Setkání Vousatých darebáků
Setkání Vousatých darebáků
5
Fotogalerie

Protiteroristická jednotka rozehnala sraz švédských hipsterů, považovala je za islamisty

Telefonát na tísňovou linku švédské policie vypadal velmi vážně, posuďte sami: Skupina vousatých mužů v černém oblečení vyvěšuje černou vlajku na odlehlé zřícenině hradu. Dost vážně na to, aby na místo vyjela protiteroristická jednotka. Na místě je ale nečekala jednotka Islámského státu, nýbrž skupina místních hipsterů.

Zasahující policisté zjistili, že dorazili na setkání švédských členů mezinárodní organizace fanoušků dlouhých vousů. A místo vojenských oděvů mají na sobě pěkně drahé obleky podle nejnovější módy.

Švédští členové skupiny, která si říká „Vousatí darebáci“ (Bearded Villains), se sešli na zřícenině hradu Braehus, aby pořídili skupinové foto. Tomu měla vévodit klubová vlajka, která je vyvedena v černé a bílé barvě.

Jak na svém Facebooku vysvětlil Andreas Fransson, jeden z členů „Vousatých darebáků“, skupina se schází zhruba jednou měsíčně. Tento víkend ale mělo setkání zvláštní charakter, protože jim centrála kvůli focení poprvé zapůjčila vlajku organizace. Tu tvoří bílý nápis "Bearded Villains" a zkřížené meče na černém pozadí, což ovšem při pohledu z dálky opravdu může vlajku IS připomínat.

“Uprostřed focení se objevili policisté s tím, že jim někdo volal, že je tu 30 teroristů a mávají vlajkou Islámského státu,“ uvedl Fransson.

„Vousatí darebáci“ fungují od roku 2014 a podle svých stránek jde o „bratrstvo elitních vousáčů z celého světa“, které chce spojovat „vousaté muže s charakterem“. Jeden ze švédských členů ovšem listu Metro už vážněji dodal, že incident ukazuje, jakým předsudkům lidé s vousy musí čelit.