Vojáci francouzské cizinecké legie

Vojáci francouzské cizinecké legie Zdroj: special-ops.org

Vojáci francouzské cizinecké legie
Vojáci francouzské cizinecké legie
Vojáci francouzské cizinecké legie
Vojáci francouzské cizinecké legie
Vojáci francouzské cizinecké legie
6
Fotogalerie

5 velmi překvapivých faktů o francouzské cizinecké legii

Francouzská cizinecká legie byla založena roku 1831, poté, co bylo zakázáno cizincům sloužit v regulérní francouzské armádě. Do legie se může přihlásit každý. V současnosti má kolem 7700 vojáků z mnoha zemí a jsou rozčleněni do jedenácti regimentů. Podívejte se na 5 poměrně překvapivých faktů o tomto legendárním vojsku, které je ale vlastně hodně malé.

1) Legionáři podstupují výcvik, který je cvičí bojovat až do vlastní smrti. Vojáci se nevzdávají

V roce 1863 se udála jedna z nejslavnějších bitev Francouzské cizinecké legie u mexického Camarónu, kde bojovalo 2000 Mexičanů proti 65 příslušníkům legie. Ta bojovala až do okamžiku, kdy ji došly náboje. Poté vojáci nasadili bajonety a bojovali dál, dokud nepodlehli zraněním. V boji bylo zabito 500 mexických vojáků a celá jednotka legie kromě 19 zraněných, kteří na svá zraněn podlehli později v zajetí.

2) Legionáři, kteří jsou zranění, dostávají automaticky francouzské občanství

Francouzské občanství je jednou z hlavních motivací, proč lidé vstupují do cizinecké legie. Občanství země galského kohouta je automaticky uděleno při zranění nebo po 3 letech služby.

3) V cizinecké legii zahynulo 35 000 vojáků

„Smrti se nebojíme. Čas je nám jedno. Jsem prachem z hvězd. Neznamenáme nic. Jestli zemřete v 15 letech nebo 79 letech je taky jedno,“ tak popisuje bývalý legionář William Langeweische přístup většiny vojáků k možné smrti.

4) Legie kdysi akceptovala každého včetně zločinců. Nyní musíte mít pro vstup čistý rejstřík

Kdysi jste po vstupu do legie získali nový život. Žádné otázky, žádné testy. Nyní jsou uchazeči prověřováni ze všech stran a musí vyplnit řadu testů, mají motivační pohovory a musí mít čistý trestný rejstřík.

5) Nízký plat a výhody

Nástupní plat je v přepočtu pouze 34 700 korun za měsíc a to i při nasazení v zahraničních bojových misích. V Česku je plat běžného vojáka 23 000 korun za měsíc, v případě nasazení do zahraniční mise však dostávají vojáci příplatek od 12 a do 68 tisíc korun. Jedinou výhodou služby ve Francouzské legii je téměř neomezený přístup k alkoholu v době volna.