Facebook

Facebook Zdroj: Marek Douša

10 důvodů proč by státy měly kontrolovat Facebook

Toto volání po represi a omezení občanských práv jistě mnohé překvapí. Není to ale ani recese, ani ironie. Za modrou zdí Facebooku se dějí věci, jež mohou mít těžké pomlouvačné a kriminální dopady na lidi. FB přesto kryje pachatele „legrácek“, které jsou daleko za hranicí. Zkrátka – Facebook by měl vydávat policii demokratických zemí logy (koncové adresy počítače, z něhož je na internet přistupováno) pachatelů trestných činů na jeho stránkách. Proč?

1. Protože jsem neumřel

Skupina trollů se nedávno rozhodla, že mě bude šikanovat, a vytvořila stránku, že jsem umřel – R.I.P. Jiří X. Doležal. Když mi začali volat vyděšení známí a ptali se mě, na co jsem chcíp’, rozhněvalo mě to a stránku jsem nahlásil jako závadnou. Velmi rychle přišla odpověď – stránka neodporuje pravidlům komunity. Tak jsem musel čekat, až to moje idiotské úmrtní oznámení nahlásí dostatečný počet lidí. Až pak Face­book své rozhodnutí přehodnotil a stránku nakonec smazal. Při státním dohledu by podobné stránky smazali ihned.

2. Protože mě neznásilnil Zdeněk Svěrák

Když jsem se dozvěděl, že trollové založili na Facebooku urážlivou stránku Znásilnil mě Zdeněk Svěrák, nahlásil jsem ji jak Facebooku, tak policii. Byl jsem u výslechu a – společně s panem Svěrákem – jsme na pachatele stránky podali trestní oznámení. Facebook nevydal logy, a pachatelé proto nemohli být odhaleni.

3. Protože Jaromír Merhaut nežere psy

Náš čtenář pan Merhaut se dostal při prezidentské volbě do facebookovské polemiky s příznivci Miloše Zemana. Vzápětí kdosi založil FB stránku Zabíjení, kuchání a pečení psů. „Jmenuji se Jaromír Merhaut a zabývám se psími specialitami. Máte-li zájem, kontakt na mě“: (uvedeno skutečné telefonní číslo). Na stránce se také dočteme: „Pečené psy objednávejte na“: (a pravá adresa pana Merhauta). Na stránce je reálná fotografie pana Merhauta ukradená z jeho profilu. Trollové také založili jeho jménem stránku „Milovníci pomalého a bolestivého zabíjení psů. Sháníme psi (fakt s měkkým i; pozn. red.) nejlépe menších rozměrů, cena domluvou.“ A zase dvě pravá telefonní čísla na pana Merhauta. Pak ještě přidali stránky „Milujeme pomalé zabíjení psů“ a „Pojďme beztrestně zabíjet psy. Jmenuji se Jarda Merhaut a nenávidím psy. Pojďme je všechny zabít – beztrestně!“ a jeho skutečné telefonní číslo. Pan Merhaut podal trestní oznámení, policie zahájila šetření, ale identitu – IP adresu – útočníka se nepodařilo zjistit. Facebook nevydal logy.

4. Protože Jaromír Merhaut neprodává syna

Na Facebooku tvrdili opak. V druhé vlně útoků na pana Merhauta vznikaly tyto už opravdu dementní stránky: „Merhaut provozuje soulož se synem Filipem! V bytě na adrese (skutečná adresa) provozuje sexuální praktiky a zneužívá syna Filipa. Četníci již kontaktováni.“ A k tomu čtyři pěkné koláže z ukradených fotek z Merhautova Facebooku. Zatykač jako z westernu, zažloutlý, na něm Merhautova fotka a nápis „Ten, jenž šuká svého syna. Nebezpečný dobytek.“ Nebo Merhautova fotka jako z policejního spisu s cedulí „8 let za šukání análu vlastního syna“. Jinou pěknou stránkou byla „Nabízím na sex svou zfetovanou manželku. Z důvodů finanční nouze nabízím svou ženu na sex. Nabídky vyřizuje náš osobní sexuální manažer“ (a čísla Merhautových telefonů). Následovaly stránky „Postižené děti je třeba bez milosti zabíjet. Jsem pro nekompromisní zabití všech postižených dětí. Postižené děti se musí zlikvidovat, jedině tak může náš stát prosperovat.“ Facebook nevydal logy.

5. Protože neprozradí pachatele trestných činů

Internetový praotec Neff mi říká k cenzuře internetu tohle: „Jsem principiálně proti jakékoliv cenzuře, ale mnohdy nejde o cenzuru. Například kauza pana Merhauta je stalking, trestný čin zakotvený v trestním zákoně, a dosáhlo to takové intenzity, že by se to mělo s největší přísností stíhat a postavit před soud. A tím se dostáváme do začarovaného kruhu. Policie se systematicky a dlouhodobě domáhá přístupu k logům a technickým informacím za kulisami internetu. A naopak ochránci svobod a aktivisté všeho druhu proti tomu velmi hlasitě křičí. Vykřičeli si hodně anonymity, tak to teď máme.“ Facebook však o autorech stránek ví, pro něj anonymní nejsou. Přesto je neprozradí.

6. Protože působí jako veřejný prostor, ale je to soukromá firma

Bývalý reflexák Miloš Čermák, „praotec“ druhé generace, webu 2.0, tvrdí: „To je strašně složitý problém a jsem zde na místě schopný vygenerovat kvanta argu­mentů pro i proti. Nedokážu ale momentálně posoudit, jestli by státy měly mít možnost Facebook k vydávání logů donutit. V prosinci Facebook donutili smazat stránku propagující ruského opozičního politika Navalného. Dostáváme se principiálně k problému, že Facebook není nějaký veřejný prostor, ale soukromá firma. Takže všechny akce typu mazání účtů či vydání logů posuzují tímto prizmatem. Jim primárně nejde o morálku, ale o vydělávání. To je jedna stránka mince, obecně cenzury. Jestliže se rozhodnou cenzurovat sex, tak to není samoúčelné, ale pravděpodobně měli problém s inzercí velkých firem, jež by nedaly peníze na inzerci do prostoru, kde je pornografie nebo erotika. Necenzurují erotiku proto, že nechtějí kazit mládež, ale proto, že chtějí vydělat víc peněz.“ Chápu – ale co ty logy?

7. Protože anonymita internetu je problém

Ondřej Neff vysvětluje, že už za internetového dávnověku, někdy před dvaceti lety, přišel Intel s myšlenkou individualizovat čipy. Tím by jakýkoliv projev přes konkrétní počítač byl kdykoliv dohledatelný z logu. „To bylo křiku! To bylo řevu! To se aktivisté bušili do prsou, mávali pěstičkama a běhali. Takže teď to máme. Internet je anonymní, máme hackery všeho druhu, od idealistů až po zločince, máme cyberstalking přes sociální sítě, máme šíření urážek, internetovou kriminalitu a všechny další vymoženosti. Problém anonymity na internetu nelze nazývat cenzurou, to je závažný reálný problém, a slovo cenzura ošklivě páchne. Anonymita internetu je krajně problémová záležitost. Povinnost vydat logy není cenzura, a já bych byl pro vydávání logů, ale nenazýval bych to cenzurou.“ Ale Facebook logy prostě nevydává.

8. Protože nás má v hrsti

Facebook nás může kdykoliv odstřihnout od našeho účtu, a to celkem bez ohledu na to, zda a nakolik jsme na něm závislí. To je vzhledem ke skutečnosti, že alespoň lehkou formou závislosti na sociálních sítích trpí až 150 procent uživatelů, nepřijatelné. To by stát nikdy neudělal – i uživatelům heroinu se dávají jako substituce léky. Závislí na Facebooku dostanou po odstřižení prd.

9. Protože policie je v současné situaci pro srandu

Policie nemůže de facto šetřit ani vyšetřit žádnou kriminalitu na síti. Přitom stalking a cyber­obtěžování se stávají čím dál častější, normálnější součástí reality a alespoň krátkodobě byla terčem trollení většina uživatelů sociálních sítí. Facebook mohl policii v minulosti pomoci objasnit desítky kauz a chytit desítky stalkerů, ale ne­udělal to.

10. Protože mi vzali X

Před několika dny mi zablokovali účet, nechali si poslat občanku a pak mi zakázali používat na Facebooku své X, protože ho v té občance nemám. Stát by měl mít kompetence mě před takovou diskriminací ochránit, protože já jsem Jiří X. Doležal.

Text byl původně publikován v Reflexu č.4/2015.