Putin v Artěku

Putin v Artěku Zdroj: Profimedia.cz

Putin na Artěku

Za dob Sovětského svazu navštěvovaly mezinárodní pionýrský tábor Artěk statisíce dětí z východního bloku. Hned po příjezdu vklouzly do erárních hadrů a odpochodovaly do paneláků, kde je čekaly tvrdé pryčny a hustý dril. Stejně jako desatero přikázání pro křesťany v Artěku platilo nepsané pravidlo, že kdo bude vzorným pionýrem, dostane se do bolševického ráje.

Místo „nepokradeš“ a „nesesmilníš“ tu frčely mantry „miluj Stalina a posílíš mír“ a „pracující lid potřebuje práci“.

Já jsem si zavřela cestu k červenému šátku a do tábora tím, že jsem řekla pionýrský slib pozpátku: „ijubils deřp imývs yhurd…,“ a tudíž jsem se celá léta musela spokojit s puťákem kolem Ještědu.

Spolu s ukrajinskými podniky na Krymu spadl nyní ruské vládě zpět do klína i objekt Artěk, jenž začal náhle chátrat. Striptérky z Rostova na Donu v čele s majitelem klubu Semkinem se rozhodly tábor zrekonstruovat. Díky exkluzivitě dívek se projekt vydařil, ale zatím chybí nosná idea, která by vyvolala představu případného ráje. Putin přišel s myšlenkou zaplnit celý objekt bronzovými odlitky sebe samého v pozici karatisty. To by se ale do objektu nevešly žádné děti, což rezolutně odmítá majitel klubu, jenž jako malý nedostal umístěnku do tábora, a takto si plní svůj sen.

Další Putinův nápad je vyrobit makety Pussy Riot a nechat malé jiskřičky, aby je upalovaly, což se zase nelíbí striptérkám, které nazvaly svůj projekt „Pussy Artěk“.

Zatím se tedy postavil ke vchodu do areálu automat „Putiňák“, a kdo jde kolem, může zmáčknout tlačítko s nápisem „put in“ a vhodit koncept.

Já tam teda nejedu, dám radši puťák k Ještědu.

Knihu sloupků Turnový háj si můžete objednat na www.evaturnova.cz. Text vyšel původně v tištěném Reflexu č.35/2014.