Známá britská umělkyně Tracey Eminová se může radovat. Padesátiletá uznávaná umělkyně   včera v aukční síni Christie’s v Londýně vydražila své slavné dílo s názvem My bed neboli Moje   postel, což je rozestlaná postel, ze které umělkyně několik dní nevylezla, a pak ji nechala tak, jak byla.

Známá britská umělkyně Tracey Eminová se může radovat. Padesátiletá uznávaná umělkyně včera v aukční síni Christie’s v Londýně vydražila své slavné dílo s názvem My bed neboli Moje postel, což je rozestlaná postel, ze které umělkyně několik dní nevylezla, a pak ji nechala tak, jak byla. Zdroj: Reuters

Kontroverzní umění: Rozestlanou postel vydražili v Londýně za 86 milionů korun

Známá britská umělkyně Tracey Eminová se může radovat. Padesátiletá uznávaná umělkyně včera v aukční síni Christie’s v Londýně vydražila své slavné dílo s názvem My bed neboli Moje postel, což je rozestlaná postel, ze které umělkyně několik dní nevylezla, a pak ji nechala tak, jak byla.

Odhadovaná cena byla 800.000 až 1,2 milionu liber. Na stejné dražbě se za 11,5 milionu liber prodal také jeden z portrétů Luciana Freuda od Francise Bacona, informovala agentura Reuters. V případě tvorby Tracey Eminové je cena za instalaci Moje postelrekordní. Tvůrkyně byla aukci přítomna a tleskala a výskala radostí. Přítomnost umělce na dražbě jeho díla je podle Christie's neobvyklá a podle Reuters ukazuje citovou vazbu umělkyně k vysoce osobnímu výtvoru.

Ve své době šokující dílo z roku 1999 autorce vyneslo nominaci na prestižní Turnerovu cenu. Tu Angličanka sice nedostala, ale kontroverznost projektu jí díky zájmu médií pomohla nastartovat kariéru. Instalace představuje postel, kde prý Eminová strávila týden po krušném rozchodu: kompozice je plná lahví od vodky, cigaretových nedopalků a použitých těhotenských testů.