Algoritmy

Algoritmy Zdroj: Profimedia

7 algoritmů, které řídí náš, tedy i váš, svět

Nemusíme tomu úplně rozumět, ale měli bychom alespoň tušit, jakými pravidly se řídí náš moderní svět, který je tolik propojený s moderními technologiemi. Řídí jej algoritmy. Tedy ve zkratce jakákoliv procedura, která vezme určité hodnoty a vytvoří z nich podle daných pravidel hodnoty nové. Algoritmy, které ovlivňují náš život, popsal web medium.com.

Algoritmy musí odpovídat těmto pravidlům:

1. Musí být konečné: Pokud algoritmus nevyřeší daný matematický problém, je k ničemu.

2. Musí mít jasně dané instrukce: Každý krok algoritmu musí být naprosto přesně definovaný.

3. Musí být efektivní: Algoritmus musí být navržen tak, aby vyřešil problém jednoduše.

Které hlavní algoritmy tedy řídí světa?

1. Třídící algoritmy

Jaký algoritmus je nejlepší pro třídění a srovnávání věcí? To záleží na tom, co potřebujete. Tyto algoritmy používají například paměti RAM. Také se využívají pro rychlejší vyhledávání v datech. Umožňují nám data lépe třídit a jejich další využití tkví v umělé inteligenci.

2. Fouriův transformační algoritmus

Tento algoritmus se používá ve wifi, v telefonu, routeru, satelitu nebo přenosu přes internet. Jednoduše řečeno je zkrátka odpovědný za signál, který tato zařízení produkují.

3. Dijkstrův algoritmus

Tento algoritmus se používá při problémech, které lze popsat jako grafy. Algoritmus vždy najde nejkratší cestu mezi dvěma body grafu a tím usnadňuje fungování aplikacím.

4. RSA algoritmus

Tento algoritmus vytvořila firma RSA a je hlavním algoritmem bezpečnosti na internetu. Pokud platíte přes paypal nebo nakupujete v e-shopu, jsou vaše data při přenosu chráněna právě tímto algoritmem.

5. Analýza linků

Tento algoritmus je jedním z nejpodstatnějších algoritmů, protože spolu s ostatními faktory rozhoduje pořadí v Google vyhledávači. Kromě pořadí také určuje, koho vám Facebook doporučí jako potenciální přátele. Další instancí jeho využití je pak například YouTube, který podle tohoto algoritmu doporučuje zhlédnutí dalších videí.

6. Proporční integrálová derivace

Letěli jste někdy letadlem nebo jeli autem? Používáte telefon? Jistěže ano. Funkčnost výše zmíněných věcí ovlivňuje tento algoritmus, který se snaží eliminovat chyby v přenose signálu mezi zařízeními.

7. Datová komprese

Známe různé datové komprese od zipu po jpg. Další komprese probíhají prakticky ve všem: Od e-mailů po cloudové služby. Existuje jich několik a počítače by se bez nich rozhodně neobešli.

Tento seznam je samozřejmě nekompletní. Algoritmů existuje bezpočet, ale snažili jsme se shrnout ty nejdůležitější z nich.