marihuana

marihuana Zdroj: Profimedia.cz

Co se stane s vaším tělem, když smícháte alkohol a marihuanu

Účinky alkoholu a marihuany byly do hloubky prostudovány už dávno. Ale jejich kombinace je stále žalostně neprozkoumaným teritoriem. Nabízíme fakta, která jsou zatím o použití této kombinace známa. Podrobnosti přinesl web Popular science.

Pro začátek: Marihuana obsahuje THC (tetrahydrocannabinol), který působí na kanabiodní receptory v mozku. Alkohol zase působí na centrální nervový system jako sedativum. „Srovnávat alkohol a marihuanu je ještě nepřesnější, než srovnávat hrušky s jablkama,“ říká Gary Wenk, profesor psychologie a neurovědy na státní univerzitě v Ohiu. „Jsou to velice rozdílné drogy,” dodává. Velice zjednodušeně řečeno, THC má hlavně účinky na vnímání – může způsobit paranoiu nebo pokřivit vnímání času. Alkohol postihuje hlavně naše motorické schopnosti – opilí lidé mají problem s rovnováhou a jejich řeč je nezřetelná.

Takže pokud zkombinujeme marihuanu a alkohol, pocítíme účinky obou drog dohromady? “Ne tak docela, “ říká Scott Lukas, který učí na Harvardově univerzitě medicínu a ve svém výzkumu se zabýval interakcí různých drog v lidském organismu. Ve studii z roku 2001, Lukas zjistil, že jedinci, kteří kouřili marihuanu a poté si dali několik panáků, zvedli svou hladinu THC v krvi na dvojnásobek úrovně, jakou měla kontrolní skupina, která kouřila pouze trávu. Lidé, kteří pili alkohol, ve studii také pocítili efekty marihuany dřívě než ti, kteří pouze kouřili. Také svůj stav vyhodnotili jako více příjemný, než kontrolní skupina. Studie říká, že se tak děje, protože alkohol mění způsob jakým cévy přenášejí THC, v podstatě cévy přenášejí více THC.

Lukas nemá strach, že by kombinace alkoholu a marihuany byla smrtelná, ale říká, že používání těchto drog najednou je nebezpečnější než je konzumovat odděleně. Efekty marihuany jako je problém se racionálně rozhodovat a zvýšený tep srdce, jsou po konzumaci alkoholu silnější. Což znamená, že nehody, jako utonutí nebo dopravní havárie, by se po konzumaci obou drog najednou mohly stát více pravděpodobné. Lukas ale také upozornil, že množství drog testované ve studii neodpovídá množství drog, které běžně lidé konzumují na party.