Whisky

Whisky Zdroj: Profimedia.cz

Praha v lihu: stařený moravský kohout, medový bourbon a skotská ze sudů od sherry

V Praze na Novoměstské radnici probíhají slavnosti whisky a jejich ozvuky lze zahlédnout i v ulicích: třeba když tu projíždí klasický americký greyhound s logem Jim Beam. V Praze se zastavil na své celoevropské tour. Chystá se sem i nová várka skotské značky Macallan, bez autobusu, zato barevně. Jaké že jsou nové trendy v pití?

Šéfbarman Žižkovské věže Láďa Glaser vyvrací oblíbený mýtus, že do luxusních barů nejen v centru chodí zejména zahraniční turisté. Ti sice rádi ochutnávají nějakou tuzemskou klasiku (třeba Moravského kohouta), základ klientely ale tvoří Češi. A ti žádají stále nové nápady. Takže medový bourbon (vyrábí jak Jack Daniel´s, tak Jim Beam) a různé další legrácky (třeba Red Stag, chutí upomínající na bonbóny) nejsou jen výstřelky či pitím „pro dámy“, ale často i zdroj oživení pro klasické koktejly. Kdo by chtěl, aby chutnaly stále stejně?

„Když si vedle sebe postavíte dvacet ginů s tonikem, může být v každém jiný gin a jiný tonik,“  dodává Glaser. Připomíná také, že hlavní průšvih vzhledem k širokému sortimentu ginů u nás dostupných už není ani tak výběr alkoholického nápoje, ale právě toniku. Na ten bohužel málokdy hledí nejen konzumenti, ale i někteří méně pozorní barmani. Přitom dobré značky jsou k dispozici.

Ostatně, gin: kdekdo se vrací ke kořenům, takže už najdeme i výrobce ginů, kteří upouštějí od dnešního základu pro jalovcovou kořalku, obilné břečky (či rmutu, jak říkají útlocitnější) a sahají po vinných hroznech. Tak se ostatně s nápojem začínalo a dnes to připomíná třeba francouzský G´Vine, který pozvolna proniká i k nám.

Historické kořeny jako inspiraci volí i slavná značka skotské jednosladové whisky Macallan: ukončila výrobu své řady 12-15-18 (pojmenovanou podle let zrání) a nabízí „barevnou“ variantu: Ruby, Amber a Sienna. Ta zraje kompletně v sudech od sherry místo bourbonových sudů a upomíná na počátky palírny v roce 1824. V českých obchodech a nálevnách v dohledu několika příštích týdnů.

Namíchat koktejl a pak ho uložit do sudů a nechat vyzrát? Žádný nesmysl, ale běžná praxe. Takzvané stařené koktejly jsou ve světě už nějakou chvíli hitem, k nám pronikají pomalu. Vypečená  metoda se dá uplatnit na  leccos: od Old Fashioned přes Negroni po zmíněného Moravského kohouta. Jen původní nesmí mít z pochopitelných důvodů smetanové složení. Zdá se, že zima v Praze bude pestrá.