Zdroj: Northfinder a.s.

9
Fotogalerie

Máte v životě falešné přátele? Díky téhle zkoušce je odhalíte

Jsou spolehliví a dá se jim věřit? Teď to zjistíte. Vyrazte do hor a poznejte, co jsou vaši přátelé zač. Horská túra prověří vaši fyzičku i charaktery. Budete spolu prožívat radost, útrapy a možná i krize. Kdo z přátel se osvědčí a kdo ne?

V nouzi poznáš přítele

Dobrý přítel vás nenechá na holičkách. Nabídne vám pomoc s batohem a povzbudí vás, když vám budou docházet síly. Podá vám ruku, až budete zdolávat náročný úsek, a bude respektovat vaše limity. Nikdy vás nenechá o samotě, přizpůsobí své tempo tomu vašemu.

Špatný přítel si neodpustí kritiku, bude vyzdvihovat své schopnosti. Víc ho bude zajímat pokoření vrcholu než pohoda a bezpečí celé skupiny.

Odhalte, co je pod maskou

Tváří v tvář majestátním horám se cítíte menší a ani vaše problémy už nejsou středobodem vesmíru. Můžete odložit role, které máte v běžném životě v práci a ve své rodině. Budete víc sami sebou a v pravém světle uvidíte i své přátele.

„Když jsem s klienty v horách, pozoruji, že společenské postavení, funkce a majetky ustupují do pozadí. Najednou jsou lidé víc ve svém obyčejném já. Já jsem Fero, ty jsi Jožo… Až potom jsem nějaký ředitel či elektrikář,“ říká Fero Mrázik, horský vůdce, předseda dobrovolného sboru Tatranské horské služby a ambasador slovenské značky Northfinder.

NORTHFINDER a.s.

Promluvte si z očí do očí

Být fyzicky spolu je pro přátele v digitální době vzácnost. Online a přes telefon jsme sice pořád v kontaktu, ale osobně se vídáme zřídka.

V horách to bude jinak. Budete dělat společná rozhodnutí. Nebude prostor na výmluvy, lži ani přikrašlování skutečnosti. Díky tomu se lépe poznáte a vaše přátelství se upevní.

Zeptejte se sami sebe: „Cítím se z přítomnosti druhého člověka psychicky vyčerpaný, nebo nabitý energií?“ Když si pravdivě odpovíte, budete vědět, zda jste na túru vyrazili s těmi správnými lidmi.

Northfinder a.s.

Postavte se společně živlům

Proměnlivé horské počasí a náročný terén prověří charakter každého. Dobrý přítel vám pomůže postavit stan, když se večer spustí bouřka. Půjčí vám suché oblečení a nenechá vás v nebezpečí. Povzbudí vtipem ostatní a pomůže jim překonat obavy a získat nadhled. Špatný přítel se bude spíš starat o sebe, bude nadávat a zhoršovat atmosféru v partě.

Kdo obstojí v krizi?

Ztráta orientace, zranění nebo nemoc prověří nejen vaše vybavení do hor, ale i pevnost vašeho přátelství. Dobrý přítel zůstane klidný a pomůže vám, jak nejlíp bude umět.

„Když se s někým ocitnete v těžké situaci, kdy jde o zdraví nebo o život, dokáže to vytvořit velmi silné spojení. Tehdy každý vystoupí ze své komfortní zóny a ukáže se jeho pravá povaha, schopnost se rozhodovat a konat, vypořádat se se situací. V takové chvíli doopravdy uvidíte, zda chcete s tímto člověkem pokračovat dál, jestli budete ochotní spolu podnikat další věci,“ říká horský vůdce Fero.

Víte, že…

horská turistika podporuje srdce, krevní oběh, kosti, klouby, dýchací cesty, mozek, psychiku i celkovou imunitu? To už je spousta důvodů, proč pozvat přátele na túru do hor.

Podělte se o radost

Společné zážitky v horách sbližují. Úchvatný výhled, pozorování kamzíků nebo léčení puchýřů – na to vše budete ještě dlouho vzpomínat. Oslavte zdolání vrcholu nebo dokončení dlouhé túry. Poseďte poslední večer u táboráku nebo v horské chatě.

Dobří přátelé se s vámi rádi podělí o radost a ocení vaše schopnosti. Ti špatní budou zlehčovat vaše úspěchy a vyzdvihovat ty svoje. Vždyť přece oni stanuli na vrcholu první nebo první došli do cíle. Takové kamarády příště na túru nepozvete. Poděkujte horám, že vám ukázaly jejich pravou povahu.

Chcete dokonale poznat své přátele? Obujte toulavé boty, pořiďte si kvalitní oblečení a hurá do hor!

Northfinder a.s.