Willy Wonka Experience

Willy Wonka Experience Zdroj: Profimedia

Willy Wonka Experience
Willy Wonka Experience
Willy Wonka Experience
2005. Psychedelický Wonka Johnny Depp.
1971. První Wonka Gene Wilder.
5
Fotogalerie

Jak to vypadá, když akci pořádá umělá inteligence? To zjistili návštěvníci show Willyho Wonky v Glasgow

Pestrobarevný marketing kompletně vygenerovaný skrze umělou inteligenci nalákal koncem února rodiny na nezapomenutelný zážitek v duchu oblíbeného příběhu Roalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu. Místo toho lidé přijeli do prakticky opuštěného skladiště, kde bylo jen pár odbytých rekvizit a herců, kteří děti spíše děsili. Akci Willy Wonka Experience po pár hodinách rozpustila policie a organizátor House of Illuminati teď dluží částku 35 liber za lístek až 850 zklamaným fanouškům. 

Procházka po kouzelné zahradě plné fazolek všech barev a velikostí, nejrůznější projekce, optické klamy, čokoládová řeka a živá vystoupení postaviček zpívající melodie z původní filmové adaptace. To měla být podle pořadatelů hlavní lákadla akce. 

Ve skutečnosti na pár šťastlivců, kteří se dovnitř dostali, čekala lacině vyzdobená hala bývalého skladiště s nafukovacím skákacím hradem a opuštěnými lavičkami pro diváky nesmyslného představení. 

Herci museli od původního scénáře na poslední chvíli upustit, jelikož organizátor neodkoupil na příběh licenci. Místo toho dostali večer před zahájením události nový patnáctistránkový scénář napsaný umělou inteligencí. Velkocukrář už nebyl Willy Wonka, ale Willy McDuff a neprovázel po továrně na čokoládu. Místo toho bojoval proti „Neznámu“. To ztvárnila dívka v černém rouchu s železnou maskou vyskakující na děti zpoza zrcadla. 

Když tuto scénu dokreslíme ještě dvěma „Wonki Doodles“ (napodobeniny Umpa Lumpů), dostaneme úplný obraz o akci produkované umělou inteligencí. Tyto dvě herečky a vizážistky v jednom totiž vypadaly, jako by na místě vařily pervitin. 

Událost, kde se čokoládové sny stávají realitou, jak to popisoval oficiální web, měla být původně dvoudenní. V sobotu 24. února ji ovšem po pár hodinách ukončila policie, jak informovala BBC.

Jak se k situaci organizátor postavil?

Za akcí stojí firma House of Illuminati, kterou založil Billy Coull. Těsně po fiasku postupně odstranil svůj Linkedin profil, YouTube kanál i osobní web, kde se věnoval životnímu a business koučinku. Coull se 1. března omluvil v příspěvku na Facebooku House of Illuminati.

„Chtěl bych se co nejupřímněji omluvit každému z vás, kdo jste se na tuto akci těšili. Chápu zklamání a frustraci, kterou to způsobilo, a za to se vám upřímně omlouvám.“

Coull zároveň slíbil vrácení všech 850 transakcí za lístky. Někteří poškození už potvrdili, že peníze dostali zpět. 

Zajímavý je i výrok: „Je pro mě důležité objasnit, že za organizaci a rozhodnutí týkající se této akce jsem zodpovídal výhradně já,“ protože na místě se s naštvanými rodinami museli vypořádávat pouze přítomní herci. Když k tomu přičteme bezprostřední vlnu výsměchu na internetu, nebyl to asi nejpříjemnější zážitek.

Kdo je Billy Coull?

Billyho bychom mohli považovat za poměrně úspěšného podnikatele. Mimo to, že je to ředitel firmy House of Illuminati, jenž stojí za magickým Willy Wonka zážitkem, zastává stejně vysokou pozici ve dvou dalších: Nexuma Holdings a Billy de Savage. Zároveň je to ovšem jediný zaměstnanec všech zmíněných společností. Všechny tři jsou registrované na stejné londýnské adrese a založené v rozmezí srpna a listopadu 2023. House of Illuminati má za sebou naštěstí jen onu nezdařenou továrnu na čokoládu, i když to na oficiálním webu na první pohled mohlo vypadat jinak. Na hlavní stránce se totiž nacházela řada nic neříkajíc aktualit, které byly ovšem publikovány najednou v jeden den. Web je už dnes nedostupný, ale minimálně do 11. března fungoval.

Zároveň je to samozvaný enigmatický spisovatel. Autor 17 knih vygenerovaných umělou inteligencí od námětu přes obsah až po obálku. Prodával je přes Amazon, který ve svých podmínkách pro vydavatele obsah vygenerovaný umělou inteligencí vyloženě nezakazuje, ale vyhrazuje si právo o faktu vědět.  Samozřejmě že všechny vydal nadaný spisovatel během dvou měsíců, některé i v ten samý den. Většina je nyní již nepřístupná. Cena knížek se pohybovala od 10 do 15 dolarů. Kvalitu literatury si můžeme odvodit z recenzí: „Je zřejmé, že dílo vzniklo pomocí ChatGPT“, nebo „Naprostá ztráta času a peněz“. V některých případech dokonce rozhořčení čtenáři přejí autorovi štěstí u nadcházejícího soudu: „Díky, Billy, a hodně štěstí s Wonkovou žalobou!“

AI má srdce ze zlata

Dalším z Coullových AI projektů je nezisková společnost The Gowanbank Hub. Billy byl jedním ze čtyř ředitelů a neziskovka fungovala jen pár měsíců. Jejím cílem bylo, jak uvádí na dnes již nefunkčních stránkách, „pomáhat zranitelným osobám z jihovýchodního Glasgow“. Pokud se přes webový archiv The Wayback Machine na stránky podíváme, zjistíme že pomoc, kterou nezisková společnost nabízí, je tak obecná, že se nedozvíme vlastně nic. Text je zároveň očividně generovaný umělou inteligencí, napovídá tomu jak nekonkrétní obsah, tak nesmyslný slovosled. 

Na webu se každopádně můžeme dočíst o dvou typech pomoci, jež společnost nabízí. Praktickou: „Jsme odborníci na bydlení a bezdomovectví, sexuální zdraví, dávky a sociální podporu a další,“ a emocionální: „poskytujeme bezplatné a důvěrné poradenství pro jednotlivce i rodiny. Jsme členy organizace The International Practitioners of Holistic Medicine (IPHM).“ Odkazují na certifikát holistické medicíny, který si ale může kdokoliv zakoupit za pouhých 120 liber na rok. 

Sekce „skutečných příběhů“ na důvěryhodnosti společnosti moc nepřidá. Jedné sociálně slabší rodině paní Olivie kupříkladu organizace pomohla tak, že jim dodala nadhled a ukázala, že jejich situace vlastně není tak špatná. Také poskytla cennou radu, a sice že za environmentální problémy rodiny, ať už to znamená, co chce, může lockdown. Zároveň dětem přispěli 2000 librami na zařízení nového pokojíčku a pokryli náklady na bydlení a benzín. Nechyběly ani nouzové balíčky potravin. Klientce Zoe zase ke štěstí stačilo zprostředkování ovoce a zeleniny zadarmo pro ni a její dvouleté dítě. Bohužel, paní Zoe ani paní Olivie nejsou skutečné.

Podle státního registru firem Spojeného království ukončila neziskovka činnost v lednu 2022. Na platformě X (tehdejší Twitter) ovšem ještě v květnu roku 2022 slibovala brzké zveřejnění strategie na dalších pět let. 

K zániku organizace pomohla i prosincová kauza, kdy na poslední chvíli společnost zrušila tzv. Santa's grotto (místo, kde člověk převlečený za Santu rozdává dětem dárky). Jako důvod uvedli obavy z možného šíření viru omicron. Na dotaz, co bude se všemi darovanými hračkami, na sociální síti X Coull diplomaticky odpověděl, že „někteří lidé na sociálních sítích zpochybňovali nás a naši integritu jako organizace a ptali se na dárky, jako bychom si je chtěli nechat pro sebe“. Dále dodal, že jsou nová organizace, která se stále učí. Necelý měsíc poté činnost oficiálně ukončili. 

Soukromá britská stanice Channel 5 odvysílá o celé události v sobotu 16. března hodinový dokument „The Willy Wonka Scandal“. Ne všem se už částka za vstupenky vrátila, což vyvolalo další podráždění. Coull uklidňuje na Facebooku snímky odchozích plateb. Najdou se však i tací, kteří situaci berou s příslovečným ostrovním nadhledem. „Jednou z nejlepších věcí na tomto národě je náš smysl pro podnikavost a chuť něco vybudovat… Nezáleží na tom, že se tyto akce nepovedou; důležité je, že se lidé skutečně snaží, a to je to, co dělá náš národ velkým… Jste blízko. Příště slibte o něco méně a splňte o něco více a jste tam. Hodně štěstí, “ vzkázal například pořadateli v komentářích John Driscoll. Snad není vytvořený umělou inteligencí.