Zdroj: dotFOX s.r.o.

Banky snižují úroky. Lidé by měli v roce 2024 přestat spořit a začít nakupovat

Inflace klesá, ceny zboží a služeb už tak rapidně nerostou, a tak se Česká národní banka (ČNB) rozhodla snížit základní úrokovou sazbu. Stagnující ekonomiku chce opět dostat do pohybu a spořivé Čechy nalákat k nákupům. Pomoci k tomu mají i levnější spotřebitelské půjčky.

Česká národní banka si dala za cíl rozhýbat tuzemskou ekonomiku. Využila k tomu jeden ze svých osvědčených nástrojů, kterým je základní úroková sazba. Tu centrální banka snížila o půlprocentního bodu z 6,75 % na 6,25 %. Nepatrné snížení už proběhlo na konci roku 2023, kdy sazba klesla o čtvrtprocentního bodu ze 7 %. Předtím se několik měsíců držela právě na sedmiprocentní hranici.

Pokles základní úrokové sazby by měl vést k tomu, aby lidé horlivé spoření vyměnili za nákupy a ochotu utrácet. Nižší zhodnocení na spořicích účtech přinese menší výnosnost uložených vkladů, což se přestane vyplácet, a nejeden levnější úvěr by tak mohl nalákat k odloženým investicím. Jedná se o uvolnění měnové politiky.

dotFOX s.r.o.

Úvěry už zlevňují. Porovnejte nabídku a vyberte tu nejvýhodnější

Na kroky České národní banky budou reagovat ostatní finanční instituce. Otázkou ale je: „Jak rychle?“ Obvykle se dříve do podmínek bank promítne pokles úrokových sazeb na spořicích účtech, než pokles úroků u půjček. První vlaštovky už ale vylétají. Jelikož první snížení základní úrokové sazby proběhlo v prosinci loňského roku, nepatrné změny u některých bank tak už můžeme zaznamenat, především u levnějších hypoték. Nebude ale dlouho trvat a brzy zlevní i spotřebitelské úvěry, online půjčky, kreditní karty či kontokorent.

Snižování úroků je postupné a každá banka má svůj jasný plán. Zatímco některé už nabízí klientům výhodnější půjčky, jiné ještě vyčkávají. Dobré proto je před sjednáním úvěru porovnat nabídky a zvolit pro vás tu nejlepší. A v takovém případě je zcela jedno, zda je to půjčka od banky nebo nebankovní instituce. Srovnávat se vyplatí vše.

Kromě výše sazby se zaměřte i na dobu splatnosti, výši půjčky, měsíční splátku a především poplatky. Ty jsou součástí RPSN, tedy roční procentní sazby nákladů, ve které se promítají všechny náklady spojené s úvěrem, včetně úrokové sazby.

dotFOX s.r.o.

Rok 2024: Z nevýhodného spoření k výhodným půjčkám

Už nyní je snížení sazeb patrné u zmiňovaných úvěrů na bydlení, hypotéky začaly zlevňovat jako první. Dle ekonomů ale ve stejných šlépějích půjde právě i trh se spotřebitelskými půjčkami. Rok 2024 by se tak konečně mohl vymanit z přehnaného spoření a opět by mohl nastat ideální čas pro nákupy a investice. Celkové situaci také nahrává meziroční pokles inflace, která v lednu činila 2,3 %. Přitom začátkem roku 2023 dosahovala 17,5 %, průměrná míra inflace za celý loňský rok pak byla 10,7 %.