Zdroj: Pixabay

Na Nový rok hokej pod širým nebem

Fanoušci nejslavnější hokejové ligy světa už netrpělivě vyhlíží 1. leden, kdy se odehraje tradiční NHL Winter Classic, unikátní hokejový zápas pod širým nebem. Evropskou obdobou je Hockey Outdoor Triple, který se odehraje 16. až 18. února 2024 v Klingenthalu. Do února je ale ještě daleko, pojďme si tedy představit Winter Classic.

Co je Winter Classic?

V nejslavnější hokejové lize světa, NHL, se každoročně koná několik událostí s velkým U. Mezi nimi najdeme třeba Heritage Classic, Stadium Series, finále Stanley Cupu, nebo právě Winter Classic. O co vlastně jde? Pár týdnů před Novým rokem se začne připravovat ledová plocha na fotbalovém nebo baseballovém stadionu tak, aby 1. ledna bylo hotovo. Winter Classic se totiž vždy koná právě buď na Nový rok, nebo následující den.

Na ledové ploše se utkají 2 týmy z NHL a zápas se počítá do právě probíhající sezóny. Oba týmy si na tento speciální zápas vytvoří speciální dresy, většina brankářů si nechává dokonce udělat svou speciální výstroj pouze na tento zápas. A aby to bylo ještě víc „spešl“, obě mužstva budou mít na dresech i logo vytvořené pouze na tento zápas.

Okénko do historie

Kdo ví něco o historii NHL, ten určitě ví, kdy tato liga začala. Ano, bylo to roku 1917. Někteří by si mohli myslet, že Winter Classic vzniklo pár let poté, opak je ale pravdou. Tento každoroční zápas pod širým nebem je totiž mnohem mladší. První návrh o pořádání zápasu tohoto typu na Nový rok přistál na stole až v roce 2004, kdy to ale výkonnému viceprezidentovi sportu NBC, Jonu Millerovi, u NHL neprošlo. O 2 roky později už ale spojence našel, a to výkonného viceprezidenta pro obchod a média, Johna Collinse. Ten jeho návrh přijal.

První zápas bez střechy, který se hrál na Nový rok, se konal roku 2008, zahrály si proti sobě celky Buffalo Sabres a Pittsburgh Penguins. Už tenkrát se hrálo na jiném stadionu než tom hokejovém, a to na Ralph Wilson Stadium v New Yorku. S výhrou odjížděli domů Penguins, kteří porazili Buffalo 2:1 v samostatných nájezdech. No a počet lidí, kteří navštívili toto utkání, byl neuvěřitelný. Sjelo se sem více než 70 tisíc lidí, aby se podívali na první Winter Classic v historii.

Akce měla velký úspěch, a tak se rozhodlo, že v dalším roce se zápas bude opakovat, a to mezi týmy Chicago Blackhawks a Detroit Red Wings. Od té doby už je toto utkání na každoročním programu. Největší návštěvnost měl zápas mezi Detroit Red Wings a Toronto Maple Leafs v roce 2014. Utkání sledovalo 105 491 diváků.

Pixabay

Letos se proti sobě postaví „nováčci“

Aktuální sezóna nebude výjimkou, 1. ledna se odehraje další ročník, tentokrát zavítá do Seattlu. Hostujícím mužstvem budou Stanley Cup šampióni, Vegas Golden Knights. Kdo NHL sleduje, tomu určitě neuniklo, že právě Vegas a Seattle jsou nejnovější v lize. Knights se přidali v roce 2017 a Krakeny ze Seattle můžeme v lize vidět až od roku 2020.

Na utkání se využije baseballový T-Mobile Park v Seattlu. Oba týmy mají tradičně své speciální dresy, které vychází z historie týmů, které se proti sobě postaví. Letos s tím byl trochu problém, a to právě proto, že jde o dva poměrně mladé týmy. Inspirovat se tak museli dobami, kdy jsme je ještě neviděli tak vysoko.

Dresy domácích budou proužkované, budou na sobě mít vodorovné pruhy ve 3 barvách, které se pravidelně střídají. Když je řeč o barvách, je to tmavě modrá, světle modrá a béžová barva. Logem, které na dresech najdeme, bude klasické logo Kraken, ale přebarvené na červeno a s nápisem KRAKEN.

A rytíři z Vegas? Ti budou mít jakožto hosté světlou variantu dresů. Základní barvou bude světle béžová, kterou zpestří zlaté pruhy na rukávech, v pase a na ramenou. Místo hlavy zlatého rytíře budou mít Knights na hrudi písmeno „V“ v tmavé modré barvě, dozdobené zlatými detaily.

Kdo vyhraje tento zápas, to můžeme pouze tipovat. Vegas sice patří mezi týmy na špici celé ligy, žádný tým ale nemůže pouze vyhrávat. I ten nejhorší tým může porazit ty nejlepší. Jak se týmům v NHL daří, můžete sledovat na 24live.com zde.