Zdroj: Jan Becher - Karlovarská Becherovka, a.s.

5
Fotogalerie

CO SE NOSÍ VE VARECH? NAMRAŽENÁ BECHEROVKA!

Ikonický český bylinný bitter je nejstarší značkou alkoholu v historii našeho státu – je v nepřetržité výrobě již od roku 1807. Vyrábí se v Karlových Varech podle stále stejné a utajované receptury, která se předává z generace na generaci, a i dnes ji znají pouze dva lidé na světě. Vydejte se do Karlových Varů a poznejte příběh Becherovky!

Psal se rok 1805 a Josef Vitus Becher dostal do ruky od svého přítele Dr. Frobriga papír, na kterém se začal psát příběh nejznámějšího českého bylinného likéru. Stála tam kurentem psaná receptura, kterou Josef následující dva roky ladil k dokonalosti, a kterou dnes známe pod názvem Becherovka. Pokud vás zajímá, co se dělo dál, určitě si naplánujte výlet do návštěvnického centra, které se nachází v Karlových Varech a jmenuje se The Home of Becherovka neboli domov Becherovky.

Jan Becher - Karlovarská Becherovka, a.s.

Název odkazuje nejen na spojení lahodné Becherovky a města Karlovy Vary, ale také na to, že se návštěvnické centrum nachází v historické budově z roku 1867, která po více než 140 let sloužila jako původní továrna. Nahlédnout do historie ikonického českého likéru tam máte možnost skrze jedinečné předměty, historické láhve, interaktivní expozici i virtuální realitu. Součástí centra je i oficiální prodejna, kde najdete kromě lahví a limitovaných edicí i další upomínkové předměty. A to nejlepší nakonec, každá prohlídka je zakončena ochutnávkou produktů, které se v Karlových Varech společně s Becherovkou Original vyrábí.

Jan Becher - Karlovarská Becherovka, a.s.

Nová továrna a s ní spojené rozšíření výrobní kapacity bylo na místě, protože karlovarský bitter si oblíbili nejen Češi. Exportuje se do zahraničí už od roku 1834, kdy se poprvé vyvezla do Štětína, o rok později do Vídně, Mnichova a v roce 1838 i do Paříže. Během 1. světové války se dostala do Španělska, Itálie, Turecka a Egypta. A po zrušení prohibice mohla Becherovka dobýt i USA. Od ledna mají fanoušci bylinek možnost jednou měsíčně zažít něco nezapomenutelného – projít si v továrně celým výrobním procesem – od první kapky až po závěrečné nalepení etikety.

Jan Becher - Karlovarská Becherovka, a.s.

Při návštěvě Karlových Varů doporučujeme vychutnat si ledově namraženou Becherovku z porcelánového kalíšku, který je další typickou věcí pro náš region. Pokud ale preferujete koktejly, musíte vyzkoušet BETON – jednoduše dokonalý koktejl, který se poprvé servíroval v kanadském Montrealu během Expa 67. Byl podáván jako důkaz československo-kanadského přátelství, kdy Československou stranu zastupovala Becherovka Original a Kanadu zase Indian Tonic Water. I když od roku 1967 uběhlo spoustu led, slávu si BETON drží dodnes, byl totiž zvolen jako Český národní koktejl! Receptura Becherovky je o kapku složitější, snoubí přibližně dvacet druhů bylin a koření pocházejících z dalekých kontinentů i z okolí Karlových Varů. Pokud máte chuť zažít něco nezapomenutelného, začněte plánovat cestu do The Home of Becherovka.

Jan Becher - Karlovarská Becherovka, a.s.

Jan Becher - Karlovarská Becherovka, a.s.

Namíchejte si skvělý zážitek v Karlových Varech! Komentovaná prohlídka pozoruhodnou historií a představení výroby našeho bylinného likéru s ochutnávkou.

Otevřeno: Úterý – Neděle | 9:00 – 17:00

Více informací na www.homeofbecherovka.com