Tatranský ledový dóm jako pocta návštěvě královny Alžběty II.

Tatranský ledový dóm jako pocta návštěvě královny Alžběty II. Zdroj: Marek Hajkovsky

Tatranský ledový dóm jako pocta návštěvě královny Alžběty II.
Tatranský ledový dóm jako pocta návštěvě královny Alžběty II.
Tatranský ledový dóm jako pocta návštěvě královny Alžběty II.
Tatranský ledový dóm jako pocta návštěvě královny Alžběty II.
Tatranský ledový dóm jako pocta návštěvě královny Alžběty II.
6
Fotogalerie

Přes dvě stě tun ledu a korunovační klenoty. Tatranský ledový dóm jako pocta návštěvě královny Alžběty II.

Nejpopulárnější zimní atrakce Vysokých Tater – Tatranský ledový dóm – pojedenácté otvírá své brány. Po ledových stavbách inspirovaných architekturou z různých koutů světa je tento rok ledový dóm inspirován vzácnou osobností a má britský nádech.

Už od 17. listopadu mohou návštěvníci z řad veřejnosti vstoupit do kupole na Hrebienku, která ukrývá ledovou stavbu s motivem chrámu Westminster Abbey z Londýna. Ten je od roku 1066 symbolem britské identity, monarchie a zde ve Vysokých Tatrách i výjimečných chvil. „Psal se 24. říjen 2008, kdy Hrebienok navštívila britská panovnice, královna Alžbeta II. V roce 2023 uplynulo přesně 15 let od této chvíle, a právě proto jako pocta její excelenci a zároveň pocta jejímu následovníkovi, králi Karlu III., vyrostl na Hrebienku Tatranský ledový dóm inspirovaný Westminster Abbey. Chrámem,  který je nejen místem korunovací, ale i posledních rozloučení britských králů,“ uvedl manažer Tatranského ledového dómu Lukáš Brodanský.

Úžasnou poctu britské panovnici ve Vysokých Tatrách ocenil i velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Nigel Baker. „Je nádherný! Myslím si, že umělci odvedli fantastickou práci. Je pro mě velmi emocionální vidět opatství zde v Tatrách, které naše královna navštívila před 15 lety. Královna Alžběta II. měla speciální vztah k Vysokým Tatrám a Westminsterské opatství má speciální vztah s královskou rodinou. Nikdy jsem si nemyslel, že budu mít možnost vidět Westminster Abbey z ledu. Je to pro mě speciální a myslím, že stejné to bude i pro všechny návštěvníky.  Je to něco, co nás spojuje. Budeme tu vidět určitě hodně britských turistů a rovněž věřím, že i mnoho Slováků inspiruje k návštěvě Velké Británie. Naše země jsou si velmi blízké a turistika a kultura budou jako lidský most mezi námi.“ Velvyslanec zároveň odhalil pamětní tabulku připomínající návštěvu Alžběty II. ve Vysokých Tatrách, která po uzavření ledového dómu najde své nové místo na Hrebienku.

Otevření Tatranského ledového dómu je už tradičně zároveň i symbolickým otevřením zimní sezóny ve Vysokých Tatrách. „Popřejme si, aby byla zimní sezóna co nejlepší a návštěvníci našli v Tatrách všechno, co hledají. Nádhernou přírodu, sportovní vyžití, skvělou relaxaci a oddych. Věříme, že britská dominanta i v návaznosti na posílené letecké spojení Tater s Londýnem přinese i více hostů z Velké Británie, kteří objeví Tatry jako výjimečnou turistickou destinaci,“ uvedla Lucia Blašková, ředitelka OO CR Region Vysoké Tatry. 

Hlavním stavitelem Tatranského ledového dómu byl už tradičně Adam Bakoš, pod jehož vedením pracovali řezbáři ze Slovenska, České republiky, Polska a Německa. U vstupu do kupole je první pohled na západní stranu opatství, centrální část je pohledem na severní stranu této světoznámé stavby. Ledovou stavbu doplňuje korunovační křeslo z ledu jako stylový fotopoint. Před vstupem do kupole najdou návštěvníci výstavu fotografií připomínající návštěvu Alžběty II. ve Vysokých Tatrách.

Součástí Tatranského ledového dómu je i výstava zmenšených replik korunovačních předmětů věnovaná přímo Westminsterským opatstvím. Nádherným doplňkem bude i skleněná královská korunka od uměleckého skláře a designéra Achillease Sdoukose, který v dómu zároveň vystavuje více atraktivních děl. Zajímavostí stavby bude  premiérově ledový mechanismus žlábků, který každý den vypustí na jednom ze tří míst jednu signovanou skleněnou kuličku jako výjimečný suvenýr a památku na návštěvu Tatranského ledového dómu. Čas vypuštění kuličky se bude během sezóny měnit a bude zveřejněn na webu a sociálních sítích střediska Vysoké Tatry – hory zážitků.

Zajímavá čísla 11. ročníku Tatranského ledového dómu:

-          225 tun ledu

-          1800 ledových bloků

-          11,5m – nejvyšší bod stavby

-          25m  – průměr kupole, v níž je umístěna stavba

 

Tatranský ledový dóm bude otevřen denně až do 14. dubna 2024. Vstup do dómu je bezplatný. Během sezóny bude Tatranský ledový dóm místem 12 hudebních koncertů a vystoupení.

Hlavním organizátorem Tatranského ledového dómu je Region Vysoké Tatry, partnery společnost TMR, Horské středisko Vysoké Tatry, Gopass, Ice Art, Devold, Bergans, British Embassy Bratislava, Město Vysoké Tatry, Zepelin, Hyundai, Ministerstvo dopravy SR a Slovakia Travel.