Pes Bobi s certifikátem od Guinness World Records

Pes Bobi s certifikátem od Guinness World Records Zdroj: Wikimedia / Guinness World Records

V 31 letech zemřel Bobi, nejstarší pes v historii. V čem tkvěla jeho dlouhověkost?

"Navzdory tomu, že přežil každého psa v historii, by jeho 11 478 dní na Zemi nikdy nestačilo těm, kteří ho milovali. Minulou noc si tento roztomilý pejsek vysloužil svá křídla,“ napsala veterinářka Karen Beckerová v neděli na svůj facebookový profil – oním roztomilým pejskem nebyl nikdo jiný než její pacient Bobi, Guinessovou knihou rekordů oficiálně uznaný nejstarší pes v historii. Jaký byl osud psího rekordmana z Portugalska, který zemřel ve věku 31 let a 165 dní?

V roce 1992 se v portugalské vesnici Conqueiros (150 kilometrů severně od Lisabonu) rodině Costovým narodila čtyři štěňata. Rodina už ale v té době měla mnoho zvířat, proto se štěňata rozhodla utratit. „V té době bylo bohužel normální, že staří lidé zakopávali zvířata do díry, aby nepřežila,“ uvedl pro web Guinessovy knihy rekordů Leonel Costa, páníček Bobiho.

Jedno ze štěňat ovšem zůstalo schované mezi hromadou dřeva v přístavku, kde ho Leonel (tomu bylo v době narození Bobiho osm let) spolu se svými bratry objevil a na nějakou dobu skryl před rodiči. I když se pak rodiče po čase o štěněti dozvěděli, nepotkal jej stejný osud jako jeho tři sourozence – Bobi se tak stal součástí rodiny.

Do veterinární databáze byl čistokrevný estrelský pastevecký pes zapsaný právě už v roce 1992. Až v roce 2018 byl Bobi ve věku 26 let hospitalizován kvůli potížím s dýcháním – před, ale i po tomto incidentu žil dlouhý, poklidný život. V říjnu v roce 2021 navíc překonal svou dlouhověkostí dosavadní rekord fenky australského honáckého psa Bluey – ta v roce 1939 zemřela ve věku 29 let a 160 dní.

No a jaký byl Bobiho recept na psí dlouhověkost? Podle jeho páníčka Leonela nebyl Bobi nikdy přivázán, ať už na vodítku, nebo na řetězu, vždy měl maximální volnost pro toulání poblíž domu nebo v okolní přírodě. „Bobi ví, že je hluboce milován,“ uvedl jako další z důvodů spokojeného života svého psa Leonel letos v únoru, kdy do Portugalska opět zavítali statistici z Guinessovy knihy rekordů.

Rodina také důsledně dbala na veterinární péči. Co se týče stravy, v ní se nicméně Bobi nijak neomezoval: „Jedl výhradně lidské jídlo,“ prozradil Leonel – strava rodiny se skládá především z místního masa a ryb, páníček Bobimu vždy ale jídlo omyl, aby nebylo kořeněné. U Costových se právě možná díky těmto „principům“ i další psi dožili vysokého věku – Bobiho matka žila až do 18 let, jiný pes pak zemřel dokonce ve 22 letech.

Nejstarším žijícím evidovaným psem je momentálně Spike z Ohia ze Spojených států amerických – kříženec čivavy s jiným plemenem na konci letošního listopadu oslaví „teprve“ 24. narozeniny. Rekord v dlouhověkosti Bobiho, jenž odešel jako psí legenda, se tak bude asi jen stěží a ještě hodně dlouho překonávat.