Zdroj: SUR LIE, a.s.

Důchodci chtějí ještě něco zažít, ne žít jen ze vzpomínek, myslí si pracovnice Rezidence Cézava

Samostatně žijící důchodci se často cítí osamělí a mají obavy, co se stane, až péči o sebe i o domácnost přestanou zvládat. To je podle Dany Maštové, která má v Seniorské Rezidenci Cézava na starosti první kontakt s klienty, nejčastější důvod, proč se klienti se zájmem o ubytování hlásí. 

Často postrádají sociální kontakt a chtějí mít jistotu, že se o ně někdo postará, až to přestanou zvládat sami,“ popisuje Dana Maštová, která každý týden předává informace desítkám zájemců o ubytování v nově vznikající Rezidenci Cézava v Újezdu u Brna.

Spojuje zájemce o seniorské bydlení právě strach ze samoty?

Často od lidí slýchám: „Já trpím samotou. Bydlím v paneláku, v bytovce, mám spoustu sousedů, ale přesto jsem sám/sama.“ Ona totiž sociální samota je pro seniory mnohem horší. Mohou být obklopeni velkým množstvím lidí, ale přesto jsou sami a často se cítí na obtíž i jen tím, když s někým chtějí navázat kontakt.

Týká se to tedy většinou lidí, kteří například nemají vlastní rodinu?

Slýchám různé příběhy. Nedávno jsem zrovna mluvila s paní, která vlastní dům, kde bydlí. Má dceru, která ale žije poměrně daleko – není to dojezdová vzdálenost, kdyby potřebovala její pomoc. Cítí se sama, postrádá sociální kontakt, a navíc je pro ni čím dál obtížnější se o dům starat. Ráda by měla jistotu, že až přestane zvládat, tak se o ni někdo postará.

SUR LIE, a.s.

Další pán zase bydlí v domě ve vesnici, která nemá obchod ani lékaře. Chybí tam základní vybavení. Děti žijí v zahraničí. Pán je čilý, velmi společenský senior. Bojí se ale, že pokud přijde o řidičský průkaz, rázem se mu velmi zkomplikuje život. Jeho domek navíc bude potřebovat opravy, do kterých se jemu už nechce.

Kromě strachu ze samoty se tedy lidé chtějí stěhovat kvůli postupné ztrátě soběstačnosti?

Zájemci často vyjadřují obavy, že jednou přijde doba, kdy už právě nebudou soběstační. Budou potřebovat asistenci v běžných denních činnostech, ale s tím, jak jsou domovy pro seniory zaplněné, se obávají, že nikde nebude místo a oni budou muset jít do normálního domova důchodců, což je pro některé taková noční můra. Takže nechtějí nechat situaci na poslední chvíli a řeší svůj život dopředu.

Je tedy rozdíl mezi běžným domovem důchodců a Rezidencí Cézava?

Podstatný. Jednak na úrovni svobody, kdy u nás klienti nemají pevný společný režim, jednak na úrovni soukromí. U nás klienti nesdílejí pokoj nebo byt s další osobou, pokud si to tak sami nevyberou. Každý má svůj byt se svým soukromím, kde si žije po svém.

Denní režim si každý klient může zvolit sám, denní aktivity jsou dobrovolné. Klienti je navštěvují jednak proto, že je činnosti baví, a jednak, aby přirozeně navázali lidský kontakt.

Největší rozdíl je ale v tom, že domov důchodců klienti vnímají jako místo, kam jdou, protože musejí, a žijí tam spíše ze vzpomínek. Rezidenci si naopak vybírají lidé, kteří ještě chtějí něco hezkého zažít, chtějí se ještě radovat i v seniorském věku a přitom mít jistotu, že kdyby v budoucnu potřebovali pomoc, bude pro ně obratem připravena. Nemusí se tedy obávat budoucnosti a zůstávat myslí pouze v minulosti.

Oproti běžnému seniorskému bydlení je ale pobyt v Cézavě dražší. Jak na to zájemci reagují?

Na rozdíl od veřejných domovů důchodců nedostáváme peníze od kraje či obce, takže některé zájemce cena překvapí. Většinou však vědí, že nabízíme vyšší kvalitu, kterou je potřeba financovat. I přes vyšší cenu je zájem o bydlení v Rezidenci vysoký. I proto jsme se rozhodli v možnosti rezervace upřednostnit klienty, kteří s námi do Rezidence Cézava investují. Ti si nyní mohou svůj byt již závazně rezervovat. Vážíme si samozřejmě i klientů, kteří s námi neinvestují, proto vedeme databázi, kam si všechny klienty zapisujeme, a po uspokojení spoluinvestorů přijdou na řadu i oni.

Jedná se tedy o bydlení jen pro lidi z vyšší třídy?

Mezi našimi klienty jsou lidé, kteří celý život šetřili a jsou dobře zajištění, nebo klienti, jimž s náklady na život v Rezidenci pomáhají děti. A pak máme klienty, kteří sice nemají tolik úspor, ale berou život do vlastních rukou. Mnoho starších lidí je totiž dnes bohatých, aniž by si to uvědomovali. Žijí v domě, který má hodnotu milionů, avšak spravují jej už jen s obtížemi.

Automaticky počítají s tím, že ho odkážou dětem, ty v něm ale často žít ani nechtějí a jsou finančně soběstačné. Takovým klientům jsme schopni pomoct s prodejem jejich domu či bytu, čímž získají dost peněz na život v Rezidenci i na plnění dalších snů, například cestování s agenturami zaměřenými na seniory na místa, kam vždy toužili jet. Nemovitost, kterou vlastní a v níž žijí, pro ně tedy místo starostí může znamenat zabezpečení na stáří.

Rezidenci plánujete otevírat za necelého tři čtvrtě roku. Zájemci se ozývají už takto dopředu?

Zájemci se nám ozývají už více než půl roku. Jezdí okolo, našli si o nás informace na internetu, nebo narazili na nějaký článek o Rezidenci. Někteří aktivně hledají místo pro své blízké. Právě z toho důvodu jsme se rozhodli možnost rezervací již otevřít. Dokončení Rezidence plánujeme k začátku roku 2024. Pak chceme v klidu vyzkoušet a nastavit všechny systémy a první klienty přivítáme zjara.

V jaké fázi stavby se tedy Rezidence Cézava nachází nyní?

Dokončili jsme hrubou stavbu, nyní provádíme vnitřní instalace, jednotlivé byty jsou již oddělené stěnami a pracujeme na dokončování stavby. Krom toho nyní vrtáme hlubinné vrty, které jsou součástí našeho systému vytápění. Nad původní plán jsme stavbu rozšířili o prvky důležité pro šetrné hospodaření s energií, jako jsou právě hlubinné vrty nebo fotovoltaická elektrárna.