Kanadský lékař Gabor Maté

Kanadský lékař Gabor Maté Zdroj: Archív

Kanadský lékař Gabor Maté
Kanadský lékař Gabor Maté
Kanadský lékař Gabor Maté
Kanadský lékař Gabor Maté
Kanadský lékař Gabor Maté
5
Fotogalerie

Nevyvíjejte na děti tlak a nevyvolávejte v nich pocit viny, říká kanadský lékař Gabor Maté

Již podruhé navštíví Prahu dr. Gabor Maté, světoznámý kanadský lékař a terapeut s maďarskými kořeny. Autor několika bestsellerů a uznávaný odborník na trauma poukazuje ve své práci především na souvislost mezi vývojem v dětství, stresem a vznikem nemocí v dalším životě člověka. Maté vystoupí v Paláci Lucerna na dvoudenní konferenci určené jak pro odbornou, tak i laickou veřejnost.

Na konferenci „Rodičovství a výchova dětí v kontextu moudrosti traumatu a vývojové vědy“, která se koná v pondělí 16. října ve velkém sále Paláce Lucerna, vystoupí Gabor Maté spolu s Tamarou Strijack Neufeldovou, klinickou poradkyní vycházející z vývojové teorie založené na citové vazbě. V přednášce se budou věnovat zásadním tématům spojeným s výchovou a zdravým vývojem v dětství – oba dva se přitom shodují, že naprosto klíčové je ve výchově nevyvíjet na děti tlak a nevyvolávat v nich pocity viny.

V programu budou prezentovat to, jak v praxi vypadá intuitivní vedení zohledňující vývojové potřeby dětí. Rozeberou ale i mnoho dalších momentů včetně toho, jaká je role autenticity a citové vazby ve vztahu dítěte a pečujícího dospělého nebo jaký vliv mají na výchovu dětí traumata rodičů. Jak Maté, tak Strijack Neufeldová přinášejí tolik potřebnou alternativu k převažujícímu kognitivně-behaviorálnímu směru v terapiích, ale i k lékařskému přístupu, který sice diagnostikuje poruchy, ale ani jeden z nich nejde ke kořenům problémů.

Následující den v úterý 17. října proběhnou v kinosále Paláce Lucerna dva praktické workshopy – Gabor Maté nabídne ukázku svého terapeutického přístupu „Soucitné dotazování“ (Compassionate Inquiry), Tamara Strijack Neufeldová zase během workshopu „Terapie hrou pro rodiče a odborníky“ předvede v praxi léčivou sílu hry podle vývojového přístupu svého otce dr. Gordona Neufelda.

Gabor Maté je autorem pěti knižních bestsellerů, které vyšly i v češtině v nakladatelství Peoplecomm. Ve svých knihách odkrývá různé dimenze zdraví a nemoci – nejen vzniku traumatu v dětství, ale i jeho zásadní roli v životě člověka, a to na vědomé i nevědomé úrovni. Poukazuje na dynamiku vztahu mezi traumatem, stresem, závislostmi, depresemi a dalšími chronickými onemocněními. Jeho nejnovějším mezinárodním bestsellerem je titul „Mýtus normálnosti: Trauma, nemoci a uzdravování v toxické kultuře“, kde se autor opírá o vědecký výzkum, čerpá se ze své bohaté expertízy a z letité klinické praxe i vlastních zkušeností. Odborně, ale současně s velkou moudrostí, pokorou a soucitem ukazuje i možnou cestu k uzdravování.

Jeho dalšími tituly jsou „V říši hladových duchů: blízká setkání se závislostí“; „Když tělo řekne ne: jak stres souvisí s nemocemi“ nebo „Roztěkaná mysl: původ a léčení poruch pozornosti“. Tématu rodičovství se věnuje ve významném díle v oblasti vývoje a výchovy dětí „Držte si své děti: Proč jsou rodiče důležitější než kamarádi“, kterou napsal právě s vývojovým psychologem Gordonem Neufeldem.

Obrovský úspěch po celém světě zaznamenal také dokumentární film Moudrost traumatu z roku 2021, kde Maté velmi srozumitelně a citlivě, přesto stále s důrazem na nejnovější výzkum představuje celou šíři svých poznatků o traumatu. Z roviny individuální se přirozeně dostává k vlivu na společnost a kulturu a dochází k závěru, že mnoho tzv. civilizačních nemocí a strádání je vlastně normální reakce na nenormální, toxickou kulturu orientovanou na výkon a materiálno.