Různé způsoby pražení kávy

Různé způsoby pražení kávy Zdroj: Jitka Menclová

Takhle vypadá syrové kávové zrno a slupka z kávové třešně
U nás jsou oblíbené varianty kávy s mlékem
Na správně připravené kávě se vytvoří pěna, tzv. crema
Hrubě vs. jemně mletá káva
Cappuccino
5
Fotogalerie

Kávu si denně dá šest miliónů Čechů. Jak ji u nás máme nejraději? A kdo jsou největší kávoví závisláci?

Prvního října se slaví Mezinárodní den kávy. U této příležitosti jsme se podívali k nám i do světa a zjistili mnoho zajímavých faktů.

Největším odbytištěm, a tedy i spotřebitelem, kde se ročně vypije kávy nejvíce (skoro třetina celosvětové produkce), jsou už tradičně evropské země. Každý rok se přitom konzumace kávy trochu zvyšuje. V čele odběratelů kávy jsou skandinávské země. A že se jí tam vypije… Zatímco u nás se roční spotřeba loni pohybovala kolem 2,4 kg kávy na jednoho obyvatele, ve Finsku se tohle číslo zastavilo na 12 kilogramech!

K důležitým producentům kávy patří Jižní Amerika (samotná Brazílie vyprodukuje asi 1/3 celosvětové produkce kávy), následuje Asie a Oceánie (hlavně Vietnam a Indie), Mexiko a Střední Amerika a nakonec Afrika (v poslední době oblíbené jsou především keňské a etiopské kávy).

Loni se v celém světě vypěstovalo a prodalo 10,28 miliónu tun kávy, meziročně tedy o necelé 2 procenta více. Po minulých letech, kdy se v tomto byznysu negativně odrazily například povodně ve Vietnamu nebo mrazy v Brazílii, bude ale prý v tomhle a příštím roce kávy dost, a tak se nedostatku nemusíme obávat.

Turek nebo flat white?

„Podle našeho nedávného průzkumu si denně dá alespoň jeden šálek kávy 85 % Čechů, tedy asi 6 milionů lidí. Třetina si pak během dne vychutná šálky dva, téměř čtvrtina i tři. A každý desátý Čech pak denně vypije 4 a více káv,“ říká Lumír Františák, ředitel divize L’OR Professional společnosti Jacobs Douwe Egberts o počtu vypitých nápojů.

A co nám chutná nejvíce? Budete se možná divit, ale na poli domácí přípravy kávy stále vede ta instantní (36 %). Čtvrtina Čechů si pak kávu připravuje pomocí automatického kávovaru na zrnkovou kávu, obliba mleté kávy zalévané do hrníčku, lidově nazývaná „turek“, vede spíše u starší části populace, ale i tak je 18 % docela dost.

To, jak si kávu dáváme nejraději, se značně liší. Oblíbené jsou hlavně varianty s mlékem – cappuccino, expresso nebo latte macchiato, café latte nebo populární flat white. Tři z deseti Čechů pak upřednostňuje černou kávu bez cukru.  „Výsledky průzkumu potvrzují, že každý z nás má rozdílné preference. Naše zkušenosti z firemního a gastro prostředí ale naznačují určité trendy. Dalo by se říct, že mladší konzumenti kávy obvykle spíše preferují kávové směsi, které jsou ovocné a svěží. Skupina nad 40 let zase spíše tíhne k výrazným a hořkým směsím,“ popisuje Lumír Františák z Jacobs Douwe Egberts, co frčí. Když se projdete například pražským Karlínem nebo Holešovicemi, rychle si uděláte obrázek o tom, co je právě in.

Kafe jako start do nového dne

První šálek kávy si dává nejvíce lidí spolu se snídaní, 23 % ji musí dokonce mít hned po probuzení. Velké procento lidí si první kávu střihne až po příchodu do práce nebo během dopoledne. U přípravy kávy záleží samozřejmě na druhu, ale také na stupni pražení. Jeho délka a způsob pak ovlivní následnou chuť. Obecně platí, že čím bude pražení delší, tím budou zrna tmavší a lesklejší, vystoupí hořkosladké tóny a upozadí se ty kyselejší. Během celého tohoto procesu se musí důsledně hlídat teplota pražení, otáčky bubnu a přidávání vzduchu.    

Následná příprava kávy se liší i podle hrubosti mletí – ta nejjemnější je vhodná na expresso, nejhrubější se používá na takzvaný french press. „Při mletí se uvolňují aromatické látky, které zodpovídají za chuť a vůni. A proto platí, že i když budete mít tu nejlepší arabiku, výbornou kávu si z ní bez správného namletí nepřipravíte,“ doplňuje Lumír Františák.

Arabika, nebo robusta, toť otázka 

Na světě existuje asi 400 druhů kávy, ale pro většinovou produkci jsou nejdůležitější druhy dva – arabika a robusta. Arabika původně pochází z Etiopie, dnes se pěstuje ale i v Jižní nebo Střední Americe, Africe i Asii – rostlina potřebuje vyšší nadmořskou výšku a teplotu kolem 20 stupňů. Její chuť je ve srovnání s robustou bohatší a obsahuje asi 3x méně kofeinu. Keř je ale také náchylnější na různé vlivy, a tak je její pěstování náročnější.

Robusta je sice také původem z Afriky, ale mezi její domovinu dnes patří především Asie (Vietnam) a Jižní Amerika. Keř je nižší, odolnější a dozrává celý rok. „Ač se může zdát, že je robusta levnější variantou kávy, není to tak. Záleží především na kvalitě zrn. Přestože se od sebe liší, co nabídnout mají jak arabika, tak i robusta,“ dodává odborník.

Takže není káva jako káva a na kvalitě záleží až v první řadě. Doufám, že jste si v mezinárodní den kávy, který je zároveň začátkem nového sledovaného období na trhu s kávou, tzv. kávového roku, dopřáli svůj šálek trochu netradičně, třeba v některé z kaváren.